ŠTEVILNE ZAMUDE

Pripravite denarnice: za vrtec okoli 300 evrov

Državne štipendije in znižana plačila vrtca mnogim olajšajo življenje. Odločbe naj bi letos zamujale. 
Fotografija: Fotografija je simbolična.  FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična.  FOTO: Voranc Vogel, Delo

LJUBLJANA – Čeprav boste oddali prošnjo za znižano plačilo vrtca ali vlogo za pridobitev državnih štipendij pravočasno, se utegne zgoditi, da vam to ne bo pomagalo. Vsaj na začetku ne, četudi boste do t. i. socialne pomoči upravičeni.

Kot smo poročali, naj bi se zaradi nadgradnje informacijskega sistema izplačila štipendij dijakom in študentom zavlekle, prav tako odločitve glede subvencioniranega plačila vrtcev. 

Plačali boste polno ceno, potem vam bodo vrnili

Kaj se bo zgodilo, če bodo odločbe zamujale? »Če starši v času, ko vrtec izstavlja položnice (za otroke, ki septembra prvič vstopajo v vrtec, torej oktobra), še ne bodo razpolagali z odločbo o znižanem plačilu vrtca, vrtec v skladu z drugim odstavkom 24. člena zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev izstavi račun v višini najvišjega dohodkovnega razreda po dohodkovni lestvici za znižano plačilo vrtca, tj. v višini 77 % cene programa,« so nam odgovorili na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

Polna cena programa vrtca za prvo starostno obdobje v Mestni občini Ljubljana znaša skoraj 500 evrov, 77 % pa preko 350 evrov.

A kot so poudarili na ministrstvu: »Če CSD izda odločbo o znižanem plačilu vrtca za nazaj in je vrtec že izstavil položnico brez upoštevanja odločbe CSD, vrtec pri naslednji izdaji položnice poračuna preveč plačano ceno programa.«

...
...
Bodo to vrnili brez obresti? Je to še ustrezno vprašanje? Državne inštitucije namreč državljanom za vsak zamudni dan sicer zaračunajo obresti ... 

Lahko se zgodi, da bodo družine za kakšen mesec ostale tako brez subvencioniranega vrtca kot tudi brez štipendije. V letu 2017 je mesečno hkrati prejemalo oboje 1071 do 1260 družin.
Prve štipendije novembra?
Novo šolsko leto se sicer začne 1. septembra (letos 3.), odločbe pa bodo zamujale mesec dni in ne več so zagotovili na ministrstvu. »Za šolsko leto 2018/2019 bodo prve štipendije izplačane v oktobru 2018, saj se štipendija izplačuje do 15. dne v mesecu za pretekli mesec na transakcijski račun štipendista (88. člen ZŠtip-1), šolsko leto pa se začne s septembrom 2018. V primeru zamud bodo nekateri dijaki (maksimalno 50 %) prvo izplačilo štipendije pridobili v novembru 2018.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije