MANJKA MOTIVIRANIH DELAVCEV

Upokojenci, pozor! Država v vas vidi delovno silo

Zdravko Počivalšek si želi prožnejšo delovno zakonodajo.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Voranc Vogel, Delo

LJUBLJANA – Vlada razmišlja, kako motivirati večje število brezposelnih k aktivnemu iskanju zaposlitve in kako k delu spodbuditi upokojence. Pri tem minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pravi, da nekateri raje dobivajo socialno pomoč, kot pa da bi delali. Po Počivalškovi oceni je vsaj okoli 20.000 takšnih, ki bi lahko dobili delo, a potrebujejo tudi prek sprememb pri socialni politiki motiv, da bodo raje delali, kot da bili delovno neaktivni. »Če nekdo reče, da se mu ne izplača delati, me je groza.«

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. FOTO: Leon Vidic, Delo
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. FOTO: Leon Vidic, Delo

Drugi vir za dodatno delovno silo je zaposlovanje starejših, tudi tistih, ki so že v pokoju. Treba je narediti sistem, da bo zaposlovanje starejših zanimivo tako za podjetja kot tudi za posameznike, je za STA navedel Počivalšek.

Tretji vir pa je uvoz delovne sile. Poleg bazena nekdanje Jugoslavije, od koder se bo gospodarstvo še naprej napajalo, vidi Počivalšek potrebo še po sporazumih z Ukrajino in Gruzijo. Ministrstvo za delo naj bi si že prizadevalo za to. Minister obžaluje, da v prejšnjem mandatu vlada ni naredila delovne zakonodaje prožnejše in podjetjem omogočila, »da bi dihala s trgom«. Ob tem opozarja, da podjetja, ki delavce obravnavajo le kot sredstvo, nimajo nobene perspektive uspešnega poslovanja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije