LOKALNE VOLITVE

Triler v Kopru, možni številni scenariji

Odločitev o Popovičevem ugovoru bo sprejeta v četrtek.
Fotografija: Boris Popovič je po svojem odvetniku Franciju Matozu vložil ugovor. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Boris Popovič je po svojem odvetniku Franciju Matozu vložil ugovor. FOTO: Jože Suhadolnik

KOPER – Koprska občinska volilna komisija (OVK) bo o ugovoru Borisa Popoviča na delo volilnih organov, ki ga je njegov odvetnik Franci Matoz vložil v ponedeljek pred polnočjo, odločala v četrtek popoldne, ko je predvidena seja. Pri tem lahko OVK ugovoru ugodi delno ali v celoti ali pa ga zavrne.

Tajnik OVK Alan Žiberna je pojasnil, da mora komisija najprej preveriti ugovor, možnosti pa so, da ugovoru ugodijo v celoti ali delno, ali pa ga v celoti zavrnejo. Glede na to, kako bo utemeljeno posamezno dejstvo, ki je v ugovoru navedeno, se komisija lahko odloči, ali bodo na primer ponovno šteli glasovnice samo na nekaterih voliščih ali na vseh ali pa bodo samo neveljavne glasovnice pogledali še enkrat. Če bi ugotovili tako hude nepravilnosti, ki lahko vplivajo na izid glasovanje, je v skrajnem primeru mogoča tudi ponovitev volitev.

V primeru, da bi občinska volilna komisija ugovor zavrnila, pa ima kandidat še vedno možnost pritožbe na občinski svet na dan ustanovne seje, ko se potrjujejo mandati. Mestni svet bi moral odločiti, ali je bila odločitev volilne komisije pravilna. Če tudi mestni svet ne odloči v prid kandidatu, se ta lahko v osmih dneh pritoži še na upravno sodišče. To pa mora o pritožbi odločiti v 30 dneh. Do končne odločitve upravnega sodišča bi občino v tem času vodil najstarejši občinski svetnik.

Aktualni koprski župan Borisa Popoviča je v nedeljo že priznal poraz, potem pa so v komisiji prešteli še glasove predčasnega glasovanja, ki so prednost Aleša Bržana zmanjšali z več kot 1000 na 12. V ponedeljek so prešteli še po pošti prispele glasovnice in neuradno je Bržan postal zmagovalec, a z vsega sedmimi glasovi razlike.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije