ŽILNE OPORNICE

Policija v akciji po vsej državi: plačila potovanj, donacije, darila ...

Objavljeno 11. oktober 2018 11.52 | Posodobljeno 11. oktober 2018 12.09 | Piše: T. V.

Preiskava poteka na 16 naslovih.

Na delu je 41 peiskovalcev NPU in 16 kriminalistov. FOTO: Leon Vidic, Delo
LJUBLJANA – Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so danes zjutraj na podlagi sodnih odredb začeli izvajati preiskave stanovanjskih in poslovnih prostorov na območju policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Kranj, Novo mesto in Celje, v katerih iščejo dokaze za utemeljevanje sumov storitve več kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja daril in nedovoljenega dajanja daril. Predkazenski postopek poteka zoper 10 fizičnih in dve pravni osebi.

Osumljena oseba je v imenu dveh gospodarskih družb, obeh s sedežem v Ljubljani, ki sta v obdobju od 2008 do 2016 dobavljali medicinski material trem bolnišnicam, več zdravnikom in enemu nabavniku kot protiuslugo za pridobitev in ohranitev posla dobave medicinskega materiala (žilne opornice), dala različna nedovoljena darila v obliki plačil stroškov potovanj, avtorskih honorarjev, donacij in gotovine.

Pridobil najmanj 100 tisočakov

Po do sedaj zbranih ugotovitvah znaša premoženjska korist, ki so si jo osumljeni pridobili, okoli 100.000 evrov, vendar to še ni dokončni znesek. Za obravnavana kazniva dejanja je predpisana kazen zapora od treh mesecev do petih let.

Trenutno potekajo preiskave na 16 naslovih. Nobena oseba ni bila pridržana. Pri izvajanju današnjih aktivnosti sodeluje 41 preiskovalcev NPU in 16 kriminalistov sektorjev kriminalističnih policij policijskih uprav Maribor in Celje.

Predkazenski postopek usmerja specializirano državno tožilstvo, so sporočili iz Generalne policijske uprave (GPU).
Deli s prijatelji