HIŠNE PREISKAVE

Kriminalisti UKC Maribor in UKC Ljubljana

Kazniva dejanja naj bi bila povezana z nabavo medicinskega materiala.
Fotografija: Preiskave potekajo na območjih več policijskih uprav. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Preiskave potekajo na območjih več policijskih uprav. FOTO: Jure Eržen, Delo

LJUBLJANA – Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) ob pomoči kriminalistov iz drugih policijskih uprav na podlagi sodnih odredb izvajajo hišne preiskave stanovanjskih in poslovnih prostorov na območju več policijskih uprav. Kot so sporočili s policije, gre za kazniva dejanja v zvezi s postopki javnega naročanja nabave medicinskega materiala.

V hišnih preiskavah iščejo dokaze za utemeljevanje sumov storitve več kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja daril in nedovoljenega dajanja daril, ki so povezana s postopki javnega naročanja nabave medicinskega materiala. Predkazenski postopek usmerja specializirano državno tožilstvo.

Preiskujejo štiri zaposlene na UKC Maribor

Iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor so že pred informacijami s policije sporočili, da pri njih poteka hišna preiskava NPU v zvezi s koronarnimi žilnimi opornicami. Preiskava naj bi pri njih potekala zoper štiri zaposlene na oddelku za kardiologijo in angiologijo, več podatkov pa zaradi preiskave za zdaj niso posredovali.

Hišne preiskave potekajo tudi v UKC Ljubljana in celjski splošni bolnišnici, saj naj bi preiskava potekala tudi zoper enega od zaposlenih v Splošni bolnišnici Celje ter zoper enega nekdanjega in enega še vedno zaposlenega v UKC Ljubljana.

Komisija DZ je na začetku tega leta ugotovila sum, da naj bi prihajalo med dobavitelji žilnih opornic v Sloveniji do kartelnih dogovarjanj in da naj bi odgovorni v UKC Ljubljana in UKC Maribor v letih od 2007 do 2016 omogočali nekaterim dobaviteljem prevladujoč položaj na trgu pri prodaji žilnih opornic.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije