AFERA BARIČEVIČ

Po napadu bulmastifov še čaka na odškodnino

Objavljeno 12. julij 2018 19.36 | Posodobljeno 12. julij 2018 19.36 | Piše: Iva Ropac

Žrtev bulmastifov Stanislav Meglič do dela odškodnine z izvršbo. Baričevičeva mati trdi, da je vrednost zapuščine po pokojnem sinu izčrpana.

Stanislav Meglič je ogorčen, da postopek traja toliko časa.
LJUBLJANA – »Imam pravnomočno in izvršljivo sodbo, ki jo lahko obesim na steno,« pravi Stanislav Bras Meglič, ki so ga štirje bulmastifi pogrizli 15. marca 2006 v Oražnovi ulici na ljubljanskem Viču. Čeprav je od napada podivjanih psov minilo več kot 12 let, od pravnomočnosti sodbe, s katero mu je sodišče za premoženjsko škodo prisodilo odškodnino in rento, pa tri leta, Meglič pravi, da od prisojenega obliža za materialno škodo ni dobil še nič.

»Ogorčen sem, da postopek traja toliko let. To je nedopustno,« pravi Meglič, prepričan, da pravosodje ne funkcionira. Do odškodnine za materialno škodo poskuša priti z izvršbo, a se je tudi ta postopek zavlekel zaradi čakanja na izvedenska mnenja v zvezi z ugovorom zoper sklep o izvršbi.

Na vrsti izvedenci

Sodišče je Megliču za nematerialno škodo januarja 2014 pravnomočno prisodilo 86.000 evrov odškodnine z obrestmi (kar je dobil izplačano), za premoženjsko škodo (plačilo stroškov za nego, izgubljeni osebni dohodek) pa mu je leto in pol pozneje namenilo 16.368 evrov, vse zapadle mesečne rente v skupnem znesku 25.867 evrov, vse z zamudnimi obrestmi, ter mesečno rento 374 evrov.

Iz odvetniške pisarne Zakonjšek, kjer zastopajo Marijo Šeme Baričevič, mater in dedinjo Saše Baričeviča (njegovi trije bulmastifi so ga 2. februarja 2010 pogrizli do smrti), pojasnjujejo, da je Meglič doslej dobil za nepremoženjsko škodo izplačanih 156.000 evrov in 38.000 evrov iz naslova stroškov zdravljenja. »S tem je v celoti izčrpana vrednost zapuščine,« dodajajo. A je Meglič prepričan, da je podedovanega premoženja še vedno toliko, da bi mu lahko poplačala še preostanek odškodnine. Zato je oktobra 2015 proti Šeme Baričevičevi vložil predlog za izvršbo; sodišče mu je (delno) sledilo in izdalo sklep o rubežu pokojnine oziroma bančnega računa – dobrih 45 tisočakov glavnice z obrestmi in 23.000 evrov pravdnih stroškov. Zastopniki Baričevičeve so zoper tak sklep vložili ugovor, o katerem pa še ni odločeno.

Postopek je v fazi reševanja ugovora, saj je bilo treba postaviti izvedenca za cenitev nepremičnin, izvedenca za vrednotenje podjetij in izvedenca za ocenitev vrednosti opreme. »Izvedenci so svoja mnenja že podali, izvedenec gradbene stroke, ki je ocenjeval vrednost opreme in poslovnih prostorov, pa mora mnenje še dopolniti. Sodišče bo po lastni presoji morebiti izvedlo še narok, kjer bo zaslišalo stranke in morebiti tudi izvedenca,« pojasnjujejo v odvetniški družbi Matoz, ki zastopa Megliča.

image
Od napada je minilo že dobrih 12 let.

Čakajo na epilog rubeža

Še vedno je odprt pravdni postopek v zvezi s pogodbo o preužitku, sklenjeno med Deo Baričevič in njeno materjo Marijo Šeme Baričevič, ki jo Meglič izpodbija na sodišču. Meglič namreč trdi, da je pogodba o preužitku v znesku 355.276 evrov, s katero je Marija Šeme Baričevič svoje premoženje z zapuščino po pokojnem sinu 8. maja 2015 prenesla na hčer, nična, češ da je bila sklenjena z izključnim namenom, da bi se mu kot upniku po pokojnem Baričeviču in njegovi pokojni partnerici Zori Roter onemogočilo poplačilo terjatve.

355 tisoč evrov je Marija Šeme Baričevič prenesla na svojo hčer Deo.


V odvetniški pisarni Zakonjšek v zvezi s tem postopkom odgovarjajo, da pogodba o preužitku med Deo Baričevič in njeno materjo predstavlja njuno prosto svobodno voljo, »je popolnoma legitimna in sta z njo pogodbeni stranki uredili svoj odnos. Pogodba se nanaša na njuno zasebno življenje in zato ni podan interes javnosti za poročanje o tej temi.«

Sodišče je prekinilo postopek o odločanju v tej zadevi, dokler ne bo znana odločitev v zvezi z izvršbo.
Deli s prijatelji