ŠTEVILO ŽRTEV PONOVNO NARASLO

Policija potrdila: okuženi tudi štirje policisti (VIDEO)

Po zadnjih podatkih imamo v Sloveniji 1.091 potrjenih okužb, včeraj so umrli še štirje bolniki, do zdaj skupaj 40.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Hočevar Uroš
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Hočevar Uroš

V Sloveniji je bilo v torek opravljenih 1.214 testiranj na novi koronavirus, ugotovili pa so 36 novih okužb, skupaj je tako potrjenih 1.091. Umrli so še štirje bolniki, do zdaj 40. Skupaj so izvedli 30.669 testov, hospitaliziranih je bilo 111 ljudi, od tega 35 na intenzivni negi. Bolnišnice je zapustilo pet ljudi. »Imamo dovolj razlogov, da pozivamo k striktnemu spoštovanju samoizolacije,« je o teh podatkih dejal vladni govorec Jelko Kacin.

Generalna policijska uprava je sporočila, da so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri štirih policistih.





Spremljali smo tiskovno konferenco vlade, na kateri so Slovence nagovorili ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, škof Evangeličanske cerkve augsburške veroizpovedi v Sloveniji Leon Novak, paroh Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Peran Bošković, mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nedžad Grabus in predsednik Judovske skupnosti Slovenije Boris Čerin Levi.





Zore je povedal, da se je Cerkev na slovenskem kmalu odločila za odpoved verskih obredov, nato pa so še zaprli cerkve za vsa bogoslužja, podeljevanje zakramentov in poučevanje verouka, saj so prisluhnili opozorilom zdravstvenih delavcev, ki so jih v začetku marca opozarjali na nevarnost strmega naraščanja števila okuženih. Poleg tega so videli, kaj se dogaja v Italiji. Ker cerkvene obrede obiskujejo pretežno starejši prebivalci, niso hoteli, da bi se med njimi širila okužba. Napovedal je, da cerkve ostajajo tudi med velikonočnimi prazniki zaprte. Katoličane je prosil in jim naročil, naj za praznike ostanejo doma ter naj spoštujejo uredbe in navodila vlade. Povedal je, de je Karitas v času krize v zadnjih treh tednih oskrbela skoraj 14.400 družin.

O darovih vernikov, ki jih darujejo med mašami, je povedal, da so namenjeni vzdrževanju cerkve, župnijskih stavb in osnovnih strukturnih potreb. Darovi med velikonočnimi prazniki pa so namenjeni Sveti deželi, je pojasnil in dodal, da je izpad teh darov trenutno popoln. Duhovniki pa se vzdržujejo tako od darov kot plačevanja maš ... Tudi del teh darov je izpadel, duhovniki imajo zdaj le delno darove za svete maše. Nekateri duhovniki so že pred krizo živeli iz rok v usta in je zanje poskrbel solidarnostni sklad med duhovniki. Škofje so spodbudili duhovnike, da si med seboj v teh časih izkazujejo solidarnost ter pomagajo tudi finančno. Ko bo potrebno, se vsak duhovnik lahko obrne tudi na škofijo po pomoč.

​Nadškof je priznal, da se je na začetku virusa in tega, kar bo prinesel, bal. Zdravniki so mu prostodušno priznali, če ne bodo zaprli cerkva, bodo pokopavali njihove dedke in babice.



Novak je današnjo situacijo z izrednimi razmerami zaradi omejenega gibanjem primerjal z apostoli, ki so bili zaklenjeni, torej z današnjimi besedami v samoizolaciji, ko so izvedeli, da je Kristusov grob prazen. ​Tudi on se je zahvalil zdravstvenemu osebju, delavcem v domovih za ostarele, Rdečemu križu, prostovoljcem, policiji, gasilcem ... ter tudi vladi in opoziciji, ki skupaj delata za omilitev posledic epidemije. »Vsi predstavniki verskih skupnosti pa vas prosimo in spodbujamo: vztrajajte še naprej. Vsak izmed nas lahko bistveno prispeva k temu, da se širjenje virusa ne okrepi, temveč da počasi usiha. Obrnimo s skupnimi močmi krivuljo navzdol,« je pozval.



»Država nam je pripravljena plačati, da ostanemo doma. Dobri ljudje so nam pripravljeni prinesti do vrat, kar rabimo, da bi bili varni,« pa je poudaril Bošković. »Pokažimo svojcem doma, da so za nas pomembnejši od najbolj sončnega dneva ob reki, da se jih bolj veselimo kot sončnega dne. Poskusite nadoknaditi vse, kar ste doslej zamudili. Obvarujte sebe in druge pred okužbo,« je pozval. Posebej se je zahvalil zdravstvenim delavcem.



Grabus je dejal, da so prazne cerkve edina razumna odločitev, ko se tudi verniki poskušajo prilagoditi aktualnim razmeram, zato so tudi vse molilnice in džamija v Ljubljani zaprte. »Vera je v srcu,​« je poudaril. Dejal je, da vlada poskuša storiti vse, da ohrani življenja ljudi in da s čim manj škode premagamo epidemijo. Zahvalil se je zdravstvenim delavcem in vsem, ki skrbijo, da se življenje v Sloveniji normalno odvija. »Celotno človeštvo je pred enakimi izzivi in samo s skupnimi močmi lahko rešimo situacijo,« je poudaril in dodal, da strokovnjaki najbolje vedo, kako je treba ukrepati, ter da jih upoštevajo ljudje po vsem svetu.



Čerin Levi je povedal, da se nocoj začenja judovski praznik pasha, ki bo trajal teden dni. Imamo privilegij, da živimo v Sloveniji, svobodni in demokratični državi. Individualna, kolektivna in duhovna svoboda je vrednota, ki jo lahko delimo vsi, ne glede na vero, kulturo ali jezik. To je temelj za gradnjo svetle prihodnosti za vse nas.



Nagovor verskih voditeljev med epidemijo novega koronavirusa prihaja dan za tem, ko je Slovence nagovoril predsednik vlade Janez Janša in napovedal, da bi po velikonočnem ponedeljku lahko sprostili nekatere omejevalne ukrepe.



Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije