EKSPLOZIJA

Pettonski orjak iz vesolja naj bi pot končal v Sloveniji (VIDEO)

Dogajanje na nebu je vznemirilo številne Slovence, Hrvate in Italijane.
Fotografija: Od tega, kar je eksplodiralo nad nami, naj ne bi ostalo veliko (simbolična fotografija). FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Od tega, kar je eksplodiralo nad nami, naj ne bi ostalo veliko (simbolična fotografija). FOTO: Getty Images/istockphoto

Številne prebivalce Slovenije pa tudi sosednjih Italije, Hrvaške in Madžarske je v petek dopoldne prestrašilo bobnenje, močan pok, nato pa še močna svetloba na nebu.
 
Iz Agencije RS za okolje (Arso) so sporočili, da je ob 10.32 nebo nad delom Slovenije in Hrvaške prečkal meteorid. »Ko je zgorel v atmosferi, je za seboj na nebu pustil sled,« so zapisali in dodali, da so prejeli poročila ljudi, predvsem z območja Črnomlja in Vinice, ki so »poročali o zvoku, podobnem grmenju, eksploziji, tresenju oken, kar bi lahko razložili s tem, da se je površini Zemlje najverjetneje približal veliko bolj kot drugo kamenje iz vesolja, ki običajno zgori višje v ozračju«.
 
Preberite tudi:
Kaj se dogaja nad Slovenijo? V Kranjski Gori opazili nenavaden pojav
Slavka iz Črneče vasi ga je videla na lastne oči: Močno je počilo

Mednarodna meteorska organizacija (IMO) je poročala o 70 poročanjih, ki so jih prejeli o meteoridu, in sicer iz Abrucev, Ajdovščine, Žalca, Črnomlja, Brežic, Celja, Cerknice, Furlanije in Julijske krajine, Gornje Radgone, Idrije, Izole, Jesenic, Kopra, Kranja, Lazia, Lenarta, Ljubljane, Ljutomerja, Lombardije, Mark, Murske Sobote, Nove Gorice, Novega mesta, Pirana, Postojne in Primorsko-goranske županije.
 
Koordinator Hrvaške meteorske mreže Damir Šegon je iz do sedaj dostopnih podatkov o padcu meteorida naredil analizo in sestavil poročilo. »Za natančno analizo je potrebna kalibracija videozapisa in statičnih posnetkov. V stiku smo s slovenskimi astronomi, ki analizirajo njim dostopne podatke in razmišljajo o možnosti, da bi organizirali iskanje ostankov meteorita,« piše v poročilu Hrvaške astronomske zveze. Večina meteorida je verjetno zgorela v atmosferi, možno pa je, da so manjši deli, težki do nekaj deset gramov »preživeli« eksplozijo in se razpršili na širšem območju.
 
V poročilu so med drugim zajeti podatki Nase, ki je objavila, da je meteorid območje nad Slovenijo in Hrvaško preletel ob 10.30 (in 34 sekund) po lokalnem času. Ocenjena energija je bila 0,34 kT, hitrost pa več kot 20 kilometrov na sekundo. Ocenjujejo, da je bil težek 5,5 tone, njegov premer pa 1,5 metra. Več posnetkov pa naj bi kazalo na to, da je svoj let zaključil v Sloveniji, piše Večernji list.







Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije