Pahor, Hojs in Tonin si lahko oddahnejo

Sodišče je zavrglo ovadbo, da naj bi predsednik in ministra kršili kazenski zakonik.
Fotografija: Borut Pahor, Aleš Hojs in Matej Tonin so sredi aprila dvignili veliko prahu, ko so se brez mask sprehajali ob meji. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Borut Pahor, Aleš Hojs in Matej Tonin so sredi aprila dvignili veliko prahu, ko so se brez mask sprehajali ob meji. FOTO: Uroš Hočevar

Okrožno državno tožilstvo v Novem mestu je zavrglo kazensko ovadbo, ki jo je za predsednika države Boruta Pahorja, obrambnega ministra Mateja Tonina in notranjega ministra Aleša Hojsa ter ostale neidentificirane osebe vložila Socialistična partija Slovenije (SPS). Ta je omenjene ovadila, ker so se aprila ob Kolpi brez predpisane varnostne razdalje in brez mask sprehajali ob naši južni meji v Bregu pri Sinjem Vrhu, poroča Delo.

Kazenska ovadba SPS s sedežem v Kamniku se je nanašala na domnevno kršenje predpisa v zvezi s 177. členom kazenskega zakonika (KZ-1), ki govori o prenašanju nalezljivih bolezni.

Kaznivo le, če storilec širi bolezen

Višji državni tožilec in vodja novomeškega okrožnega državnega tožilstva Srečko Hočevar je za Delo pojasnil, da naznanjeno dejanje ni kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti. Ovadeni naj bi namreč storili kaznivo dejanje, ker so se ob ogledu južne meje zadrževali v skupini, ki je štela več kot pet oseb, in med seboj niso imeli primerne varnostne razdalje. Hočevar je pojasnil, da samo to dejstvo, ki je nedvoumno razvidno z objavljenih fotografij, ne zadostuje kot dokaz, da naj bi ovadeni storili kaznivo dejanje prenašanje nalezljivih bolezni po 177. členu kazenskega zakonika.

Hočevar je pojasnil, da je kaznivo dejanje podano le, če storilec s svojim ravnanjem povzroči razširitev nalezljive bolezni, torej okužbo vsaj še ene osebe. Posledice takega kaznivega dejanja je torej razširitev nalezljive bolezni, storilec pa se dejanja mora zavedati.

Minister Hojs je, ko so v javnost prišli posnetki, na katerih je razvidno, da omenjeni niso držali socialne distance, k kateri pozivajo pristojni, da se omeji širjenje novega koronavirusa, dejal, da se za to opravičuje, da pa je bila razdalja med njimi zadostna. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije