OPOZORILO

Nikar ne počnite tega, zgodi se lahko katastrofa (VIDEO)

Zaradi vremenskih razmer ledena skorja ni dovolj trdna in debela, da bi bila varna za drsalce. 
Fotografija: Ledena skorja bo v prihodnjih dneh pretanka za takšne dejavnosti. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Ledena skorja bo v prihodnjih dneh pretanka za takšne dejavnosti. FOTO: Roman Šipić

Vikend, ki je pred nami, bo topel in lep, a če se odpravljate na potep do slovenskih zaledenelih jezer, previdno. Naj vas ledena skorja, ki prekriva jezera, ne premami, saj je pretanka in se zaradi toplega vremena celo tali. Notranjski regijski park zato zaradi odjuge ta konec tedna in tudi v prihodnjem tednu drsanje po Cerkniškem jezeru odsvetuje, previdnost pa ne bo odveč niti na drugih slovenskih jezerih.

Drsanje na Cerkniškem jezeru v prihodnjih dneh odsvetujejo. FOTO: Roman Šipić
Drsanje na Cerkniškem jezeru v prihodnjih dneh odsvetujejo. FOTO: Roman Šipić

»Cerkniško jezero ni običajno jezero, ampak je presihajoče in na njegovem dnu so požiralniki. Kaj lahko se zgodi, da voda pod ledom nenadoma presahne, drsalec zgoraj pa je lahko zato ne odnese najbolje. Tiste, ki se boste vseeno odločili za drsanje, opozarjamo, da drsate na lastno odgovornost in vam svetujemo skrajno previdnost,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Če se vseeno kdaj odločite, da boste hodili ali drsali na zaledenelem jezeru, si oglejte posnetek, ki prikazuje, kaj storiti, če led pod vašimi nogami popoka, vi pa končate v vodi. Ključno je, da se umirite in da ne opletate z rokami, temveč se, ko umirite dihanje, skušate ledu oprijeti. Najvarnejša pot ven je pot, po kateri ste prišli. Oprimite se ledu in se počasi dvignite v vodoraven položaj in se v vodoravnem položaju potegnite iz vode. Ključno je, da ne stopate, temveč da se kotalite.  


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije