POSVETOVANJA

O volitvah: pred srečanjem s Pahorjem je še vse v zraku

Objavljeno 21. marec 2018 07.51 | Posodobljeno 21. marec 2018 08.03 | Piše: STA, P. Pa.
Predsednik države se bo posvetoval z vodji poslanskih skupin. 
FOTO: Tomi Lombar, Delo
LJUBLJANA – Predsednik republike Borut Pahor bo opravil še drugi del posvetovanj z vodji poslanskih skupin o datumu predčasnih volitev in morebitni nameri predlaganja kandidata za mandatarja. Torkovi pogovori so pokazali različna stališča, danes se bodo izrekli še v poslanskih skupinah NSi, Levice in nepovezanih poslancev ter poslanca narodnih skupnosti.

Pahor je v torek, ko se je državni zbor seznanil z odstopom Mira Cerarja in je celotni vladi prenehal mandat, opravil prvi del posvetovanj o datumu volitev in morebitnem predlogu za novega mandatarja. Sestal se je z vodji poslanskih skupin SMC, SDS, Desus in SD.

V SDS se zavzemajo za razpis predčasnih volitev 10. junija, med možnostmi, da bi to dosegli, pa ne izključujejo niti predloga za novega mandatarja, je po posvetu pri predsedniku republike pojasnil vodja poslancev SDS Jože Tanko.

Pri tem je podobno kot vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer izpostavil državotvorne vsebine, ki jih želi državni zbor sprejeti do konca mandata. Med drugim gre za sprejem dopolnitve ustavnega zakona za zaščito NLB ter postopke v zvezi z implementacijo arbitražne odločbe.

Medtem pa sta se Desus in SD na posvetu pri predsedniku republike zavzela za čimprejšnje volitve, 20. ali 27. maja.

Tako predsednik republike kot poslanci imajo sicer možnost predlagati kandidata za novega mandatarja. Če mandatar ni izvoljen ali kandidata ne bo, pa predsednik republike razpusti parlament in razpiše predčasne volitve.

Pahor se je možnosti predlaganja mandatarja odrekel, je pa nepovezani poslanec Janko Veber v torek sporočil, da je pripravljen sprejeti kandidaturo za mandatarja, če mu bo uspelo zbrati deset poslanskih podpisov.
Deli s prijatelji