Nekaterim dva dodatka, drugim višje plače

Prodajalci so poleg zdravstvenega osebja najbolj izpostavljeni koronavirusu. Posamezniki ogorčeni nad višino kriznega dodatka; kdo zavaja?
Fotografija: Prodajalci in prodajalke so od začetka epidemije v prvih bojnih linijah. FOTO: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
Prodajalci in prodajalke so od začetka epidemije v prvih bojnih linijah. FOTO: Leon Vidic/delo

Poleg zdravstvenega osebja, ki je absolutno v prvih bojnih linijah z novim koronavirusom, so tudi prodajalci tisti, ki so od razglasitve epidemije covida-19 sredi marca z vsemi vladnimi ukrepi, ki se spreminjajo tako rekoč iz dneva v dan, najbolj izpostavljeni nevarnosti okužbe.
 

Pošiljajo jih na dopust


Kot je znano, je vlada z interventnim zakonom določila, da delodajalci, ki so oproščeni plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, vsakemu zaposlenemu, ki v času epidemije dela, njegova zadnja izplačana mesečna plača pa ni presegla trikratnika minimalne plače, izplačajo mesečni krizni dodatek. »Zaposlena sem za šest ur in tako nikakor ne morem doseči kvote, ki bi bila potrebna za polno izplačilo. Moj dodatek je znašal 54 evrov,« je ogorčena Sparova prodajalka, ki je pričakovala, da bo njena plača, ki sicer znaša okoli 600 evrov, višja zaradi dodatka.


Oglasila se nam je tudi bralka iz Maribora, zaposlena v Mercatorju. »Nakazano sem dobila 100 evrov, čeprav mi pripada 118 evrov, pa še to ni prikazano na plačilni listi, temveč je denar prišel direktno na račun. Delala sem od ponedeljka do sobote, več kot 40 ur na teden, a delodajalec na vsak način išče vse mogoče luknje v zakonu, da se temu plačilu izogne,« je prepričana Mariborčanka, katere osebne podatke hranimo v uredništvu.
 

Nagrajujejo pridnost


V Tušu so nam pojasnili, »da ne moremo posplošeno govoriti o neto zneskih, ker se razlikujejo glede na dohodke posameznika«, v Sparu Slovenija pa odgovarjajo, da so tudi za marec (epidemija je bila razglašena v sredini meseca) poleg sprejetih ukrepov vlade »izpostavljene delavce dodatno nagradili, tako da so dobili izplačan krizni dodatek, dodatno pa še posebni dodatek, za katerega smo se odločili v podjetju«.

»Zavedamo se, da so bili delavci v trgovinah izpostavljeni že v začetku marca, ko še niso bile razglašene izredne razmere,« so zapisali v Sparu Slovenija in dodali, da v »naslednjih mesecih pri obračunu in izplačilu nagrad sledimo zakonskim določbam«.


»Mercator je s sklepom uprave že 18. marca kot prvi trgovec in po naših informacijah tudi edini uvedel poseben dodatek v višini 30 odstotkov osnovne plače vsem zaposlenim v operativi (trgovine, logistika), in sicer še pred uveljavitvijo interventnega zakona, ki predvideva izplačilo dodatka zaposlenim, ki delajo v izrednih razmerah. Tako bo prevladujoča večina zaposlenih v Mercatorju dobila dva dodatka, enega po sklepu uprave in enega v skladu z interventnim zakonom,« pojasnjujejo v najboljšem sosedu. Višina izplačila dodatka po sklepu uprave je odvisna od opravljenih ur posameznika in njegove osnovne plače.



»Sodelavkam in sodelavcem smo za njihovo delo zelo hvaležni. Zaposlenim v prodaji in logistiki smo tako ravno na prehodu v leto 2020 v povprečju zvišali mesečno plačilo za kar 18 odstotkov. To je panožno nadpovprečno plačilo in ga bodo prejemali tudi po koncu epidemije. Prav tako bodo naši zaposleni v obdobju od 13. marca do 31. maja deležni mesečnega kriznega dodatka v višini 200 evrov,« pojasnjujejo v Hoferju, kjer so dodali, da bodo prejeli tudi regres v višini 1700 evrov. Zaposlenim smo 30. aprila izplačali krizni dodatek za marec v skladu z zakonom, pravijo v Lidlu. »Ob tem smo zaposlenim samoiniciativno dodatek v višini 200 evrov v skladu z internimi določili izplačali tudi že 31. marca,« so še pojasnili. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije