TELEFONI

Na štiri oči

Samsung galaxy A9 v ospredje postavlja štiri glavne kamere, ki pa se ne obnesejo tako dobro, kot jih oglašujejo.
Fotografija: Zunanji posnetki, še posebno tisti z veliko beline, so precej vijolični. FOTO: Staš Ivanc
Odpri galerijo
Zunanji posnetki, še posebno tisti z veliko beline, so precej vijolični. FOTO: Staš Ivanc

Pametni telefoni z dvema ali tremi glavnimi kamerami niso več nobena posebnost. Te dni pa nam je v roke prišel novi Samsungov aparat s kar štirimi glavnimi kamerami! Galaxy A9 je tako trenutno najbolje (vsaj po številu glavnih kamer) kamerasto opremljeni pametni telefon na trgu in pomeni vrh ponudbe v Samsungovem srednjem razredu. Pa poglejmo, ali več oči tudi bolje vidi.
 

Štirioka glavna kamera


Arzenal kamer A9 sestavljajo glavna kamera s 24 milijoni točk in lepo odprto zaslonko (f/1,7), telefoto kamera z 10 MP in dvakratnim zoomom, ultra širokokotna kamera z 8 MP in globinska kamera s petimi milijoni pik. Na prednji strani je le eno zrklo s 24 milijoni točk. Glede na to, da bi lahko prve tri kamere same poskrbele za globinski učinek, se človek hitro vpraša, zakaj je Samsung v aparat vdelal še četrto zrklo, ki samo od sebe ne zna posneti fotografije.
Visokoodsevna zadnja stran telefona s četverico kamer FOTO: Staš Ivanc
Visokoodsevna zadnja stran telefona s četverico kamer FOTO: Staš Ivanc

Sliši pa se dobro, kajne? Samo preklapljanje med ultra širokokotno, standardno in telefoto kamero je preprosto (s pritiski na številke 3, 2, 1) in gladko, lahko pa zumiramo tudi z dvema prstoma. Kot zapovedujejo trendi, kameri pri prepoznavanju prizorov pomaga umetna inteligenca, ki pa ne naredi bistvenih razlik v primerjavi z običajnim samodejnim načinom. Tako da lahko ostane izklopljena, saj lahko učinke vedno dodamo pozneje.
 

Vijolice v očeh


Glede na to, da so glavni prodajni aduti samsunga A9 njegove štiri hrbtne kamere, bi uporabnik pričakoval odlične posnetke. Kar pa ni čisto tako. Največji problem je vijolična slika, ki nastane pri fotografiranju na prostem pa tudi v zaprtih prostorih, če vanje vdre preveč naravne svetlobe. Težave ne reši niti preklop v pro način, kjer imamo na voljo nekaj (pred)nastavitev beline, a te ne odpravijo vijoličnosti, ki je prisotna tudi v (zunanjih) videoposnetkih.
Velik, barvit in kontrasten zaslon FOTO: Staš Ivanc
Velik, barvit in kontrasten zaslon FOTO: Staš Ivanc

Upam, da bo Samsung zadevo kmalu rešil s softverskim popravkom. Še najmanj vijolične se pojavi pri posnetkih s telefoto kamero. Nekaj težav je tudi z izdatno količino šuma in samodejnega mehčanja slike. Glavna kamera se dejansko bolje obnese v slabših svetlobnih razmerah in tudi nočni posnetki niso od muh. Selfie kamera dela precej dobre in ostre fotografije, le treba je najti tisto pravo razdaljo, saj nima avtofokusa.
 

Odličen zaslon


Drugače je A9 prav dober telefon. Notri tiktaka srednjerazredni snapdragon 660, ki pa je opremljen s 6 GB rama in 128 GB shrambe, pa še spominsko kartico sprejme, in to hkrati z dvema SIM-karticama. Amoled zaslon z diagonalo 6,3 palca, ločljivostjo 1080 x 2220 pik in razmerjem stranic 18,5 : 9 je kajpak odličen; tukaj Samsungu ne more človek ničesar očitati. Kar se tiče zmogljivosti, tole ni ravno igričarski telefon, bodo pa vse stvari tekle gladko, dokler ne bomo pretiravali z najhujšimi igricami.
Zunanji posnetki, še posebno tisti z veliko beline, so precej vijolični. FOTO: Staš Ivanc
Zunanji posnetki, še posebno tisti z veliko beline, so precej vijolični. FOTO: Staš Ivanc

Tudi baterija je dobra in zlahka zdrži ves dan konkretnega dela, polni pa se ne pretirano hitro. Telefon seveda nima zavihka na zgornji strani zaslona, zaradi česar je malce večji od konkurence, a vseeno ni prevelik. Oblika je zapeljiva, ohišje bleščeče in odsevno, a tudi zelo dojemljivo za mastne prste. Škoda pa je, da ga Samsung ni opremil z zadnjo različico androida, tako da na njem teče še vedno le oreo. Uporabniki samsungov se bodo hitro znašli v uporabniškem vmesniku experience, ki ima prednaloženih kup programov, ki se jih ne da izbrisati, le onesposobiti, a na srečo ni stiske s prostorom.
 

Visoka cena


Za konec še cena, ki ni ravno nizka. A9 stane skoraj šeststo evrov, a za ta denar ne ponuja ničesar presunljivega, kar bi ga ločilo od konkurence. Dobro, ima štiri kamere, ki jim še precej manjka do vrhunskosti. Za nekaj deset evrov manj se da tudi pri nas dobiti še vedno odlični S8, ki dela odlične posnetke, ima hiter procesor, pa še zaobljen in vodoodporen je.


Komur se ne mudi, lahko počaka tudi na konec februarja, ko bo predstavljen novi S10, s čimer se bo pocenil dosedanji galaktični junak S9. Za tiste, ki jim ime Samsung ni na prvem mestu, želijo pa odličen fotoaparat, je verjetno boljša izbira kak huawei P20, za katerega je treba odšteti nekaj čez pet stotakov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije