TOŽIL ZAVAROVALNICO

Morilec v arestu doštudiral pravo

Objavljeno 05. november 2018 22.05 | Posodobljeno 05. november 2018 22.06 | Piše: Gordana Stojiljković
Damjan Puzavac za 11 tisočakov toži zavarovalnico. V zaporu mu je zdrsnilo in poškodoval si je palec.
Damijan Puzvaca se je ves čas kazenskih postopkov uspešno izogibal, da bi pokazal svoj obraz.
LJUBLJANA – Skupno 19 let in pol zapora, kolikor je seštevek zapornih kazni za 37-letnega Damjana Puzavca, se počasi izteka. Neuradno smo namreč izvedeli, da naj bi kazen prestal v prihodnjem letu, medtem pa na pravdnem oddelku okrajnega sodišča poteka pravda, v kateri Puzavac od Zavarovalnice Sava, pri kateri je zavarovan zavod za prestajanje kazni zapora Dob, terja 11.400 zaradi poškodbe roke, ki jo je dobil za zapahi. Tokrat se je na sodišču znašel v drugačni vlogi, v vlogi tožnika, in to precej aktivnega, saj je postavljal tudi vprašanja. Morda nabira pravniške izkušnje. Puzavac je namreč za zapahi pridno študiral in tudi diplomiral iz prava. »V diplomski nalogi sem postavil tezo, da je zakon o odvzemu nezakonito pridobljenega premoženja protiustaven, kar se je zdaj izkazalo. Z enako temo zato nadaljujem tudi magisterij,« nam je zaupal pred narokom.
Na začetku leta 2012, ko so na Dobu odprli prvi modul novega bloka in vanj naselili prve stanovalce oziroma obsojence, med katerimi je bil tudi Puzavac, naj bi mu na mokrem stopnišču, ki so ga čistili dežurni obsojenci, spodrsnilo, zaradi česar si je poškodoval palec na roki. Glede na slišano naj bi se v bloku še izvajala dela, kot je montaža ogromnih omar, odgovornost za padec pa tako pripisuje zavodu.
11.400 evrov terja Damjan Puzavac od zavarovalnice.

Na tokratnem naroku so zaslišali nekaj na Dobu zaposlenih pravosodnih policistov. Srečko Šenica je tako povedal, da so sprva v nov blok namestili 18 obsojencev, v naslednjih mesecih pa so blok zapolnili. »Puzavac je bil med prvimi nameščen na 5. oddelek. Objekt je bil že dokončan, montirali so le še sobe. Stopnišče je bilo takšno, kakršno je danes, le da so pred približno dvema letoma na stopnice naknadno namestili protizdrsne trakove,« je razlagala priča. Povedal je še, da so bili sprehodi trikrat na dan, da so potekala tudi redna čiščenja, redarska dela pa so opravljali obsojenci po tedenskem razporedu, ki ga je določil komandir, »običajno po večerji« ali po potrebi. Na vprašanje, ali se je na teh stopnicah zgodila kakšna poškodba, je odgovoril, da se spomni ene, in to je tožnikova. »Takrat sem bil v dnevni izmeni, ko je prišel Puzavac do mene in povedal, da je pri sestopu s terase, kjer se je sprehajal, padel po stopnicah in da ga boli palec. Zapisal sem si en stavek in sporočilo predal dežurnemu,« je razlagala priča. Na vprašanje, ali so dogodek posnele videokamere, ni znal odgovoriti.
image
Puzavac je bil na sojenju za zlorabo prostitucije obsojen na osem let zapora, skupaj s kaznijo za umor in izsiljevanje v Srbiji je dobil enotno kazen 19 let zapora in pol. Vmes je diplomiral iz prava in vpisal magisterij.

»Vedro, voda, čistilo so bili pripomočki, ki so jih redarji dobili v roke,« je razlagal pravosodni policist Božo Juntez. Puzavac v tožbi trdi, da so redarji velikokrat vodo po tleh kar polili, zaradi česar je bilo mokro in je drselo, a priče tega niso vedele, saj obsojencev med samim delom niso spremljali. Poleg tega naj bi se izvajala »gradbena« dela, zaradi česar je bilo treba čistiti pogosteje, saj naj bi delavci raznašali umazanijo. »Pregledali smo le, ali je očiščeno, zato dopuščam možnost, da so polivali,« je navajala priča. Juntez je bil tudi tisti, ki je Puzavca odpeljal v ZD Trebnje, kjer je dobil opornico z »napotnico za zdravnika na urgentnem centru. Opornico si je odstranil med potjo nazaj, zdravnica pa je dejala, da lahko gre na urgenco naslednji dan,« je povedala priča. Tudi Jože Dim, operativni vodja izmene, ki hkrati organizira delo obsojencev po hišnem redu, je povedal, da je Puzavac zahteval pregled pri specialistu, »peljali smo ga naslednjega dne, čeprav se s tem ni strinjal«. Na naslednjem naroku bo zaslišan izvedenec gradbene stroke.
image
Puzavac je bil med prvimi, ki so ga namestili v novozgrajen blok na Dobu, kjer se je na mokrem stopnišču padel in si pioškodoval palec. Zdaj terja odškonino. FOTO: Jakše Gazvoda Tanja

Izkopal rov in pobegnil

Puzavac je v preteklosti precej polnil časopisne stolpce črne kronike. Pred leti so ga v Srbiji zaradi umora in izsiljevanja obsodili na 11 let zapora, a mu je še z dvema soobsojencema leta 2001 uspel spektakularen podvig, saj je pobegnil iz za tiste čase tako rekoč najbolj varovanega zapora v vzhodni Evropi, iz Sremske Mitrovice. Na vrata zaporniškega stranišča so obesili obvestilo, da je v okvari, nato pa izkopali 21 metrov dolg rov, skozi katerega so si izborili pot na prostost. Tam ni bil dolgo, saj so ga prijeli zaradi zlorabe prostitucije in izsiljevanja ter ga obsodili na osem let zapora in plačilo 32.000 evrov kazni. Na sojenju je trdil, da prostitutk ni izkoriščal, saj so ga ženske, ki so že opravljale najstarejšo obrt na svetu, prosile za pomoč in zaščito. Sam sebe je celo poimenoval Robin Hood. Na ljubljanskem okrožnem sodišču so mu nato združili srbsko kazen in kazen zaradi prostitucije, skupno torej 19 let in pol zapora. Zoper njega je na sodišču potekal tudi kazenski postopek zaradi domnevne goljufije Hrvatice, ko naj bi jo oškodoval za okoli 40 tisočakov. Obtožnico so spisali Hrvati, Slovenija pa je prevzela pregon, a kot nam je zatrdil Puzavac, »sem v tem primeru marca letos pravnomočno zmagal«. 
Deli s prijatelji