Množični beg Slovencev na hrvaško obalo

Prava invazija vikendašev iz Slovenije, Italije in Zagreba. Zlasti na otokih se domačini bojijo vnosa okužbe.
Fotografija: Mnogi Slovenci napačno razumejo ukrepe proti koronavirusu. FOTO: Tina Horvat
Odpri galerijo
Mnogi Slovenci napačno razumejo ukrepe proti koronavirusu. FOTO: Tina Horvat

Ukrepi za zajezitev širjenja okužbe s koronavirusom se vedno bolj zaostrujejo in večina ljudi jih upošteva in se drži svojih domov. Mnogi pa so se odločili, da bodo čas pandemije, ko so otroci doma, starši pa na prisilnem dopustu ali delajo od doma, izkoristili za počitnice na svojem vikendu ob obali ali na otokih Jadranskega morja.
Mnogi Slovenci napačno razumejo ukrepe proti koronavirusu. FOTO: Tina Horvat
Mnogi Slovenci napačno razumejo ukrepe proti koronavirusu. FOTO: Tina Horvat

Neuradni podatki kažejo, da imajo slovenski državljani na Hrvaškem več kot 100.000 nepremičnin, predvsem v Istri in Kvarnerju, pa tudi južneje, vse do Dubrovnika. Kot kaže, se jih je zaradi izbruha okužbe s sars-cov-2 ogromno začasno preselilo na svoje vikende. Hrvaški mediji poročajo o pravem eksodusu Slovencev na hrvaško obalo, prav tako domačine vznemirjajo številni vikendaši iz Zagreba, opažajo pa tudi izjemno velik obisk Italijanov, mnogi prihajajo s svojimi plovili prav iz žarišča okužbe. »Trajekti so polni Slovencev in Zagrebčanov! To je recept za katastrofo! Vikendaše prijavite policiji, če ne upoštevajo ukrepov,« so naslovi hrvaških medijev te dni.


Če prišleki morda mislijo, da nikogar ne ogrožajo, tudi če se držijo povsem zase, se zelo motijo. Te dni prav vsak posameznik predstavlja morebitnega prenašalca virusa in samoizolacija je namenjena prav temu, da ljudje ostanejo doma, ne pa da potujejo. Vnos virusa med lokalno prebivalstvo lahko povsem poruši njihov šibak zdravstveni in varnostni sistem, še posebno to velja za otoke. Tam namreč živi veliko starejših ljudi, ki so najbolj ogrožena skupina, poleg tega je zdravstvena oskrba na otokih slabša.
 

Ukrepi proti vikendašem


Da hrvaški mediji zadeve niso napihnili, nam je potrdil zaskrbljeni domačin z Lošinja, enega najbolj priljubljenih otokov med Slovenci. »Na otok so najprej množično prihajali Italijani, zdaj pa smo zares opazili tudi veliko Slovencev. V drugih časih nimamo nič proti, a da zdaj prihajajo k nam, je prava katastrofa! Mi, domačini, se držimo ukrepov, vikendaši pa pridejo k nam in se obnašajo, kot da so počitnice, zraven pa nam še lahko prinesejo virus. Nam to ni prav nič všeč, saj se čutimo močno ogrožene. Ne vemo, ali so morda okuženi in ali bi morali biti v karanteni. Nobenega nadzora ni, že sami imamo probleme s seboj, zdaj pa še ti Slovenci in Italijani. Okužba s koronavirusom bi bila za nas katastrofa, saj imamo drugače organizirano zdravstveno oskrbo kot na celini. Pri nas primanjkuje zdravnikov, naše zdravstvene ustanove niso tako dobro opremljene. Res bi radi, da vikendaši čim prej odidejo v svoje domače kraje in nas nehajo ogrožati,« nam je povedal Lošinjčan.


Zaradi invazije vikendašev in navtičnih gostov iz Italije so hrvaške oblasti že sprejele mnoge ukrepe. Od četrtka se lahko na trajekte vkrcajo le prebivalci otokov s potrdilom o stalnem bivališču, za potnike z otoka na celino pa ni omejitev. Še pred tem so že ukrepali v posameznih občinah ob obali. Tako so v Omišu najprej zaprosili vikendaše, naj upoštevajo vse varnostne ukrepe, nato pa pozvali domačine, naj prijavijo vsakogar, ki bo kršil pravila. V mestecu Sali na Dugem otoku so zaprosili ministrstvo za notranje zadeve, naj jim pošlje policijske okrepitve, da bodo lahko naredili red med številnimi jahtami, ki so se zasidrale tik ob Nacionalnem parku Kornati in nad katerimi ni bilo nobenega nadzora.


Prav tako je zadrska policija okrepila svoj nadzor nad otoki in na kopnem in poprosila domačine, naj si zapisujejo registrske tablice vozil in jaht ter naj jim sporočajo prihode tujih državljanov. »Ne želimo delati panike in zagotavljamo, da to ni lov na čarovnice. A ta trenutek je izjemno pomembno, da pazimo drug na drugega in se vsi obnašamo odgovorno,« je povedal direktor občinske uprave občine Preko Jure Brižić.

Kot so nam razložili na konzularni službi na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ), ki jo vodi Andrej Šter, slovenski vikendaši na Hrvaškem za zdaj še ne kršijo nobenega zakona, v vsakem primeru pa na MZZ odsvetujejo kakršna koli potovanja v tujino, torej tudi potovanje v lastne počitniške hiše na Hrvaškem. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije