VMEŠAVANJE

Marjana Šarca je kazensko ovadila

Sumi ga zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.
Fotografija: Marjan Šarec. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Marjan Šarec. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Ker naj bi se po njenem mnenju predsednik vlade Marjan Šarec vmešaval v sodno vejo oblasti oziroma zlorabil uradni položaj ali uradne pravice po 2. odstavku 257. člena KZ-1, je Anica Bidar, podpornica priprtega Andreja Šiška, podala kazensko ovadbo na državno tožilstvo.

Andrej Šiško je še vedno zaprt. FOTO: Bojan Rajšek
Andrej Šiško je še vedno zaprt. FOTO: Bojan Rajšek
»Marjan Šarec je utemeljeno osumljen, da je dne 4. 9. 2018 javno izjavil, da gre v primeru Šiško za »spodkopavanje ustavno pravnega reda« in da je treba to dejanje »najostreje sankcionirati« (javna objava v časopisu Delo, 4.9.2018 in na Twitter Marjana Šarca dne 4.9.2018- pa tudi v drugih medijih). Iz kazenskega spisa obdolženega Andreja Šiška jasno izhaja, da je policija dne 4.9.2018 in tudi 5.9.2018, v nekateri dokumentih pa še celo 7.9.2018 preiskovala Andreja Šiška v zvezi s členom 307 KZ-1. Šele po Šarčevi javni zahtevi (gre tudi za protiustavno delovanje predsednika Vlade RS, ki je prvi človek na čelu izvršilne veje oblasti, ki pa je v tem konkretnem primeru od druge veje oblasti-sodne veje-zahteval sankcije, kar je v direktnem nasprotju s 3. členom Ustave RS), sta policija in državno tožilstvo spremenila člen kaznivega dejanja za Andreja Šiška. Namesto 307. člena sta dodala to, kar je zahteval Marjan Šarec – spodkopavanje ustavno pravnega reda Republike Slovenije – konkretno torej 359. člen v zvezi s 355. členom KZ-1. Ob tem je vodja Državnega tožilstva v Mariboru, Darko Simonič celo javno priznal, da tožilci ne vedo kako ukrepati, saj v zvezi s tem ne obstaja pravna praksa, zato iščejo primere v tujini,« med drugim piše v kazenski ovadbi.

Šarec je »torej utemeljeno sumljiv, da je bil zaradi njegovega pritiska ter zahtev protipravno še drugič aretiran Andrej Šiško, ki se še zmeraj nahaja v priporu (že več ko 4 mesece). Ker je svojo zahtevo, da vse institucije obravnavajo Andreja Šiška kot storilca nasilnega rušenja ustave in to dejanje najostreje sankcionirajo, je tudi jasno podan direktni naklep, ki je nujen, da je moč govoriti o kaznivem dejanju po členu 257. KZ-1,« še piše.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije