DOMNEVNE NEPRAVILNOSTI

Kdo bo zdaj župan? Takšne možnosti ima Popovič

Kakšne so možnosti, da se Popovič zavihti na čelo Kopra?
Fotografija: Dramatičen volilni izid v Kopru s samo sedmimi glasovi razlike. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Dramatičen volilni izid v Kopru s samo sedmimi glasovi razlike. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

KOPER, ŠMARJEŠKE TOPLICE – Občani dveh slovenskih občin še kar čakajo na župana, ki bosta prevzela vajeti v Kopru in Šmarjeških Toplicah. Z ugovori, ki so jih vložili županski kandidati, se je imenovanje prestavilo, saj morajo občinski volilni organi odločati še o ugovorih in/ali odrediti ponovno pregledovanje in štetje glasovnic. Kot nam je pojasnil vodja službe za lokalno samoupravo pri ministrstvu za javno upravo Roman Lavtar, morajo biti ugovori dobro utemeljeni in morebitna nepravilnost dokazljiva, da bi sploh izvedli ponovno štetje glasovnic.

Volilna zakonodaja določa, da lahko v primeru utemeljenega ugovora občinska volilna komisija pregleda vse glasovnice volišča, kjer naj bi do nepravilnosti prišlo. Pri tem obstaja možnost, pravi Lavtar, da se občinska volilna komisija odloči še za testno vzporedno pregledovanje glasovnic na naključno izbranem volišču.

Če je do nepravilnosti prišlo, bo župan znan že v soboto

Ali je trenutni izid verodostojen, bo najprej znano jutri (v četrtek), ko bo občinska volilna komisija sprejela odločitev o domnevni nepravilnosti. Če je do nepravilnosti prišlo, se bodo glasovnice ponovno štele in bo v soboto znano, kdo bo zasedel županski stolček.

Župan bo nastopil mandat predvidoma 10 dni po dnevu glasovanja, ko bo sklicana konstitutivna seja občinskega sveta, in bo na stolčku, vse dokler se ne dokaže drugačna resnica. Pritožnik lahko namreč v osmih dneh od konstitutivne seje vloži tožbo na sodišče, ki odloči v 30 dneh. Po odločitvi sodišča bo znano, ali bo župan, ki mu je bil potrjen mandat, tega tudi nadaljeval.

Ugovor je tehten, ko vpliva na volilni izid

Lavtar je prepričan, da sistem nadzora volilnih postopkov zelo dobro deluje, zato bodo morebitne nepravilnosti, ki so navedene v ugovoru, lahko preverljive, če je seveda ugovor tehten. Pozna namreč primere, ko so pritožniki ugovarjali zaradi oblike volilnega zapisnika ali domnevne kršitve pluralnosti članstva v volilnih odborih, kar zagotovo ni imelo vpliva na volilni izid.

 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije