GREMO NA PREDČASNE VOLITVE?

Konec je, Šarec napovedal odstop

Šarec je ponudil sodelovanje SMC na volitvah.
Fotografija: Agencija Reuters je ob novico o Šarčevem odstopu objavila fotografijo hrvaškega premierja Andreja Plenkovića. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Agencija Reuters je ob novico o Šarčevem odstopu objavila fotografijo hrvaškega premierja Andreja Plenkovića. FOTO: Reuters

Premier Marjan Šarec je v svoji izjavi o aktualnem dogajanju v državi sporočil, da s to vlado ne more doseči želenih ciljev, zato je napovedal odstop in predčasne volitve. Sporočil je, da s 13 poslanci ne more doseči ciljev in da bo preveril, ali ima res tako podporo, kot mu jo kažejo ankete. Javno je povedal, da sta se z Zdravkom Počivalškom pogovarjala, da bi se stranki LMŠ in SMC združili oz. da bi skupaj nastopili na volitvah. Sodelovanje oz. partnerstvo je ponudil tudi lokalnim listam, iniciativam in drugim.
 
Preberite tudi:

Šarec odstopa, Janša pa se oglaša z drugega konca sveta



Šarec je tako postal četrti slovenski premier, ki je odstopil in tretji zapored. Decembra 2002 je na polovici mandata odstopil Janez Drnovšek, maja 2014 Alenka Bratušek, marca 2018 pa Miro Cerar.
 
Preberite tudi:

LMŠ na vrhu, podpora vladi zrasla, Levica pada



Celotno Šarčevo izjavo si lahko ogledate tukaj.



Najprej so to, da bo o aktualnem dogajanju v državi spregovoril Šarec, sporočili iz njegovega urada, kmalu zatem pa je prišlo še sporočilo, da bo o aktualnih temah za javnost spregovoril tudi predsednik državnega zbora (DZ) in SD Dejan Židan. Nato pa je prišlo sporočilo finančnega ministra Andreja Bertonclja, ki se je zaradi strokovnih razlogov odločil, da odstopi s svoje funkcije. Znano je, da je Bertoncelj nasprotoval predlogu zdravstvenega ministra Aleša Šabedra, da bi razliko zaradi morebitnega izpada sredstev ob ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pokrila država.

O morebitni ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja bo DZ predvidoma glasoval v sredo. Za ukinitev zavarovanja, ki naj bi ga nadomestil obvezni prispevek 32 evrov, bodo ob vztrajanju LMŠ ključni predvsem glasovi SMC, ki deli pomisleke finančnega ministra.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije