LMŠ na vrhu, podpora vladi zrasla, Levica pada

Podpora Levici je padla, saj bi jo decembra volilo še 8,9 odstotka vprašanih.
Fotografija: FOTO: Delo
Odpri galerijo
FOTO: Delo

Stranka LMŠ je glede na rezultate javnomnenjske raziskave, ki jo je za Pop TV opravila Mediana, v zadnjem mesecu ohranila prednost pred SDS, čeprav je ta minimalna. LMŠ bi namreč volilo 15,1 odstotka vprašanih, SDS pa 14,1 odstotka. Na tretjem mestu sta s po 7,2-odstotno podporo SD in Levica. Podpora vladi je nekoliko zrasla.

LMŠ, SDS in SD imajo glede na decembrsko anketo večjo podporo. LMŠ bi namreč decembra volilo 13,1 odstotka vprašanih, SDS 12,7 odstotka, SD pa 6,7 odstotka. Podpora Levici je padla, saj bi jo decembra volilo še 8,9 odstotka vprašanih. Na peto mesto tokratne ankete se je uvrstil NSi (6,2 odstotka, decembra 5,3 odstotka). Desus bi volilo 4,1 odstotka vprašanih (decembra 3,4 odstotka), SNS 2,6 odstotka (decembra 2,1), SAB 1,8 odstotka vprašanih (decembra 2,6), SMC pa 1,5 odstotka vprašanih (decembra 1,9).

Število neopredeljenih je nekoliko padlo, jih pa še vedno 22,8 odstotka ne ve, katero stranko bi volili, 10 odstotkov pa jih je odgovorilo, da ne bi volili nobene.

Pa podpora vladi?

Podpora vladi Marjana Šarca je nekoliko zrasla. Podpira jo 48,9 odstotka vprašanih (decembra 45,4 odstotka). Ne podpira je 37,5 odstotka vprašanih (decembra 38,2), 13,7 odstotka je neopredeljenih (decembra 16,4).

Med politiki najbolj priljubljen ostaja predsednik države Borut Pahor, ki mu sledi premier Marjan Šarec, na tretje mesto pa se je povzpela kmetijska ministrica in predsednica Desusa Aleksandra Pivec.

Javnomnenjsko anketo so opravili na vzorcu 767 anketirancev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije