Je cepljenje proti gripi še smiselno?

Odgovor NIJZ je jasen: da.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Voranc Vogel, Delo

Gripa je na pohodu in ponekod, denimo v šolah, je to moč opaziti pri manjši prisotnosti šolarjev. Če se niste cepili in menite, da ste letos ta vlak zamudili, vam lahko povemo, da ni tako. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) namreč predvideva, da bo vrhunec gripe v zaključku januarja oziroma v začetku februarja: »Zato je cepljenje proti gripi še smiselno in priporočljivo.« Glede na podatke sosednjih držav in tudi drugih evropskih držav pišejo tako: »Obstaja možnost, da bo sezona gripe vrh dosegla še kasneje, saj je v večini držav primerov gripe relativno malo.«

Stranski učinki cepljenja

Zaščita po cepljenju se pri mlajših razvije v tednu do 10 dneh, medtem ko pri starejših lahko traja tudi dlje (dva do tri tedne).

Pa stranki učinki? »Večina reakcij se pojavi v prvih 3 dneh po cepljenju in spontano izzvenijo v 1 do 3 dneh po pojavu. Reakcije so v večini primerov blage. Najpogostejši stranski učinki so glavobol in splošno slabo počutje pri odraslih ter splošno slabo počutje in razdražljivost pri otrocih. Na mestu vboda se lahko pojavi oteklina,« pojasnjuje NIJZ.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije