ZAŠČITNA OPREMA

»Janši grozijo s smrtjo, Počivalšek rešil na desetine življenj«

Vladno poročilo o nabavah zaščitne opreme, ki je kritično do vlade Marjana Šarca in v večini pohvalno do aktualne vlade, so poslanci potrdili ob obstrukciji poslancev LMŠ, SD, Levice in SAB.
Fotografija: Premier Janša. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Premier Janša. FOTO: Jože Suhadolnik

Tudi v nadaljevanju razprave o vladnem poročilu glede nabav zaščitne opreme v DZ so predstavniki koalicije in večine opozicije ostali vsaksebi. Prvi so zagovarjali vsebino poročila in opozarjali na brezbrižnost prejšnje vlade. Drugi so opominjali na sume korupcije pri nabavah opreme, glasovanje o pozneje potrjenem vladnem sklepu pa obstruirali.


Poročilo sprejeli ob obstrukciji opozicije


Vladno poročilo o nabavah zaščitne opreme, ki je kritično do vlade Marjana Šarca in v večini pohvalno do aktualne vlade, so poslanci potrdili ob obstrukciji poslancev LMŠ, SD, Levice in SAB, in sicer s 50 glasovi za in brez glasu proti.

Več opozicijskih poslank in poslancev je v razpravi problematiziralo vzpostavitev centraliziranih nabav opreme prek zavoda za blagovne rezerve, ki za to ni bil niti kadrovsko dovolj močan niti strokovno podkovan. Poslanka SD Meira Hot je ocenila, da takšna vladna odločitev ni bila naključna, temveč je šlo za prelaganje odgovornosti.

Violeta Tomić iz Levice je vladno poročilo označila za farso, nabavo zaščitne opreme pa za eno največjih korupcijskih afer doslej. Vladi je očitala avtoritarnost in nesposobnost ter protiustavno delovanje in privatizacijo proračuna.
 

Janša napovedal skorajšnji preklic epidemije


Slovenija je v zadnjih dveh mesecih epidemijo novega koronavirusa ukrotila, je dejal premier Janez Janša in napovedal skorajšnji preklic splošne epidemije. O nabavah zaščitne opreme je zatrdil, da je bilo dobavljeno vse, kar je bilo plačano, o ravnanju ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška s sodelavci pa, da je »rešilo na desetine življenj«.

Državni zbor danes na izredni seji razpravlja o vladnem poročilu o nabavi zaščitne opreme za boj proti novemu koronavirusu. Z nagovorom jo je odprl premier, ki je poudaril, da ne sedi na tem mestu, ker bi aktualna koalicija na vsak način rušila prejšnjo vlado in si želela oblast, ampak zato, ker »je prejšnja vlada vrgla puško v koruzo na začetku epidemije in je bila to v tistem času verjetno edina konstruktivna možnost«.

Minister za gospodarstvo Počivalšek pa se je obregnil ob vse, ki se danes razglašajo za strokovnjake za javna naročila, za poznavalce medicinske opreme in kitajskega trga. Vprašal se je, kje so bili takrat, ko je v Sloveniji izbruhnila epidemija in bi njihova znanja nujno potrebovali.

Kot je poudaril, so delali kot ekipa in iskali vzdržne rešitve. Tisti, ki trdi drugače, noče videti preprostih dejstev, je pripomnil. Navedel je tudi nekaj primerjav v ceni zaščitne opreme, ki da je bila za časa prejšnje vlade višja kot v času aktualne.
 

Slovenija iz epidemije v obdobje nevarnosti izbruha drugega vala


»Danes ima Slovenija najboljšo epidemiološko sliko v Evropi, kar omogoča tudi preklic splošne epidemije, kar se bo verjetno pokrilo z datumom, ko se iztekata prva dva protikoronska paketa,« je povedal Janša. Slovenija tako po njegovih besedah prehaja iz obdobja epidemije v obdobje nevarnosti izbruha drugega vala. Epidemija se bo po njegovi napovedi verjetno formalno končala konec tega meseca, a kriza ostaja. Pred vrati je recesija in velike napore bo treba vložiti, da iz nje ne bo nastala depresija. Kljub temu pa Janša verjame, da če bomo znali pametno ravnati, blaginja ljudi v Sloveniji ne bo bistveno prizadeta.
 

Nabave zaščitne opreme v skladu z zakonodajo


Kar zadeva nabavo zaščitne in kritične medicinske opreme, je Janša zatrdil, da je potekala v skladu z zakonodajo, ki v primeru epidemije omogoča skrajšane postopke. Ker se je vlada zavedala tveganj, povezanih s tem, je po njegovih besedah tudi poskrbela, da se vse pogodbe javno objavijo. Prav tako je sama pozvala računsko sodišče k preiskavi, koalicija pa je predlagala ustanovitev preiskovalne komisije, ki zajema tudi obdobje te vlade. Prve kritike so se pojavile zaradi avansov, zato so se na pristojnem ministrstvu odločili, da bodo skušali opremo nabavljati brez avansov. Janša meni, da ni evropske države, ki je plačevala avanse, pa bi v skladu z njimi dobila vso opremo.


Ob tem je premier povedal, da je Slovenija od Evropske komisije ta teden dobila prvo pošiljko, in sicer 300.000 kirurških mask. Danes pa so posredovali dopis, naj podarjenih mask ne delijo, saj so šele zdaj začeli gledati certifikate, ki pa so neustrezni. V tem trenutku je bilo po njegovih informacijah plačanih za okoli 30 milijonov evrov dobav. »Vse, kar je bilo plačano, je bilo tudi dobavljeno.« Kot je še poudaril, se da preveriti vsaka pogodba. »Tu ni nobenega problema.«

Preberite še: Počivalšek v DZ ni prišel, Kordiš pa: Skriva se kriminalec, skriva se kriminal
Vlada ostro nad Šarca: to so najhujši očitki nekdanjemu premierju
Gale razkril še več znanih imen, omenja tudi Urško Bačovnik Janša

Janša je med drugim tudi opomnil, da je bila epidemije 12. marca razglašena nezakonito, saj bi jo morala vlada, ne pa pristojni minister. Vendar pa prejšnji premier Marjan Šarec tega ni hotel narediti, zato je tedanji minister za zdravje Aleš Šabeder to naredil na svojo roko.
 

Opozicija omenjala krajo, kriminal in vojno dobičkarstvo


Poslanske skupine opozicijskih strank so bile v predstavitvi stališč o vladnem poročila glede nabav zaščitne opreme v nadaljevanju izredne seje DZ neusmiljene in nekatere tudi niso varčevale z besedami, kot so kraja, kriminal in vojno dobičkarstvo. Zahtevale so, da se sumi nepravilnosti raziščejo. Nekdanji predsednik Šarec je v imenu poslanske skupine LMŠ spomnil, da je razloge za odstop s premierskega položaja pojasnil že proti koncu februarja. Vlada po njegovem ni imela več osnovnih razmer za delovanje, ovrgel pa je očitke iz koalicije, da je pobegnil pred bližajočo se epidemijo covida 19. Že v prejšnjem mandatu so po njegovih besedah prepovedali obiske v domovih starejših, uvedli kontrolo na mejah in odpovedali večje prireditve ter začasno zaprli šole in vrtce. Že konec januarja pa se je sestala tudi koordinacijska skupina, ki je delala na medresorski ravni in se aktivno pripravljala na to, da se bo razglasila epidemija.

Vladno poročilo, ki so ga obravnavali, po Šarčevi oceni »ni vredno papirja, na katerem je natisnjeno«. Vlado, ki jo je vodil, namreč obtožuje nevestnega ravnanja, medtem ko je ravnanje aktualne vlade predstavljeno kot briljantno, je dejal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije