SEZONSKO

Gorenje več kot 300 delavcem ne bo podaljšalo pogodbe

Objavljeno 01. februar 2019 12.10 | Posodobljeno 01. februar 2019 11.38 | Piše: STA, T. V.

V novi tovarni naj bi zaposlili 300 do 400 delavcev.

Gorenje. FOTO: Arhiv S. N.
VELENJE – Velenjsko Gorenje ne bo podaljšalo pogodb s 325 delavci, ki so jih lani zaposlili za določen čas. Kot je za STA povedal predsednik podjetniškega sindikata Žan Zeba, jih je po optimističnih napovedih o povečanju proizvodnje ter dodatnem zaposlovanju in pomlajevanju kolektiva ta informacija negativno presenetila. Zeba je povedal še, da je uprava Gorenja tem delavcem obljubljala zaposlitev za nedoločen čas, s trenutno dinamiko dela pa bodo težko dosegli za letos zastavljene cilje v proizvodnji. Dodal je še, da naj bi uprava Gorenja sredi letošnjega leta zagnala novo linijo proizvodnje pomivalnih strojev, vendar sindikat o tem nima nobenih informacij. Proizvodnjo vgradnih hladilno-zamrzovalnih aparatov pa naj bi Gorenje v naslednjih mesecih preselilo v Valjevo.

Niso podaljšali

Direktor korporativnega komuniciranja v Gorenju Denis Oštir je za STA povedal, da so bili delavci zaposleni za določen čas. »In so se pogodbe zdaj iztekle,« je dodal. »V Gorenju odločno zanikamo informacije, da bomo odpustili 325 delavcev. Pogodb o zaposlitvi ne bomo odpovedali niti enemu delavcu, zaposlenemu za določen ali nedoločen čas. Drži pa, da je večjemu številu delavcev v tem času potekla pogodba o zaposlitvi za določen čas. Gre za sezonsko spremembo, ki je v poslovanju podjetja povsem običajna in se dogaja vsako leto večkrat.«

Gradili bodo novo tovarno

Po Oštirjevih besedah se Gorenje prilagaja zahtevam naročnikov in sezonskemu gibanju povpraševanja. Konec lanskega leta pa so zaradi selitve zadnjega dela proizvodnje hladilnih aparatov v Valjevo ustvarjali zalogo vgradnih aparatov, zaradi česar so bile potrebe v proizvodnji večje. Na vprašanje, kako je z gradnjo nove tovarne televizorjev, je Oštir odgovoril, da so v postopku pridobivanja dokumentacije. Tovarno bodo zgradili poleg obstoječega skladišča v Velenju, v njej pa naj bi zaposlili 300 do 400 delavcev.

V Gorenju, ki je od lani v lasti kitajske družbe Hisense, sicer trenutno poteka preoblikovanje iz delniške družbe v družbo z omejeno odgovornostjo. Lani se je umaknilo tudi z Ljubljanske borze.
Deli s prijatelji