KORONAVIRUS

Gantar povedal, kdaj bi lahko imeli cepivo

Po ocenah naj bi se cepilo okoli 60 odstotkov Slovencev.
Fotografija: Minister za zdravstvo Tomaž Gantar. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Minister za zdravstvo Tomaž Gantar. FOTO: Uroš Hočevar

Vsi želimo čim prej cepivo, da bi življenje v čim večji možni meri tudi normalizirali, je med odgovorom na poslanska vprašanj povedal minister za zdravje Tomaž Gantar. Dodal je, da naj bi se cepilo okoli 60 odstotkov ljudi.

Gantar je ponovil, da je Slovenija naročila cepivo v okviru skupnega javnega naročila v okviru Evropske komisije. Ta skupen nastop je pomemben zaradi zagotavljanja najnižjih možnih cen, zaradi preskrbe v dovolj velikih količinah, predvsem pa, da bodo ta cepiva varna, učinkovita, dostopna, je poudaril. Evropska komisija je avgusta podpisala pogodbo z AstroZeneca. »Obstaja neka verjetnost, da bi bilo do konca leta morda cepivo na razpolago,« je odgovoril.

Ko bo agencija za zdravila cepivo potrdila, sledijo obvezno tudi navodila za uporabo, glavne značilnosti zdravila, tudi način shranjevanja posameznega zdravila. Minister je pojasnil, da gre v tem primeru za zahtevnejše shranjevanje vsaj nekaterih med sedmimi vrstami cepiv, o katerih se dogovarja Evropska komisija in pogoji niso enaki za vse.

V Evropi naj bi se cepilo okoli 60 odstotkov populacije oziroma okoli 100 milijonov 200 tisoč ljudi. »Pri nas je bilo izvedeno širše poizvedovanje, tudi neposredno v samih domovih za starejše, kjer bi morala biti populacija najbolj zainteresirana in tam so se recimo opredelili zaposleni, približno 55 odstotkov, da bi se želeli cepiti, medtem ko sami oskrbovanci približno 69 odstotkov.
Je pa ta ocena 60 odstotkov nekje v povprečju Evropske unije. V povprečju teh ocen, ki se gibljejo tam od 20 pa do tudi 100 odstotkov v nekaterih državah,« je razkril Gantar.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije