KAZEN PODVOJENA

Drago vas bo stalo, če to počnete med vožnjo

Če bo novela sprejeta, se bo predlagana globa za uporabo mobilnega telefona med vožnjo zvišala s 120 na 250 evrov.
Fotografija: FOTO: OMV
Odpri galerijo
FOTO: OMV

Do konca leta naj bi v Sloveniji dobili popravljeni zakon o pravilih cestnega prometa (ZPRCP). Trenutno je v medresorskem usklajevanju, prinesel pa bo tudi višje kazni. Predvsem za tiste, ki med vožnjo uporabljajo mobilni telefon. 

»Zaradi vse večje razširjenosti uporabe mobilnih telefonov v Sloveniji in premajhnega zavedanja o posledicah v prometnih nesrečah, ki ga predstavlja uporaba mobilnega telefona med vožnjo, se predlaga sprememba 35. člena ZPrCP, in sicer zvišanje globe in kazenskih točk za prekršek – uporaba mobilnega telefona med vožnjo (250 € in 3 kazenske točke),« piše v predlogu zakona. Po trenutni zakonodaji mora kršitelj, če ga dobijo z mobilnim telefonom v roki, plačati 120 evrov globe.

Kako je v tujini

Za primer izpostavljajo Italijo, ki je lani zaostrila zakonodajo, kazni za uporabo mobilnika med vožnjo pa se gibljejo od 161 do 646 evrov. Še več: vozniku, ki uporablja mobilni telefon med vožnjo, lahko pristojni organi odvzamejo vozniško dovoljenje od 15 dni do dveh mesecev, v primeru povzročitve prometne nesreče pa telefon tudi zasežejo. Prav tako je predvidena kazen pet kazenskih točk za italijanske državljane.
 
V letu 2017 je tudi Velika Britanija zaostrila kazni za uporabo mobilnih telefonov med vožnjo, tako da je denarno globo podvojila s 100 na 200 funtov in predpisala še stransko sankcijo 6 kazenskih točk. Prav tako se vozniku začetniku, če v dveh letih od pridobitve vozniškega dovoljenja krši zakonodajo in uporablja mobilni telefon med vožnjo, prepove vožnja in odvzame vozniško dovoljenje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije