ČRPANJE PLINA

Direktor odstopil, razkrivamo ozadje

Objavljeno 12. november 2018 20.45 | Posodobljeno 12. november 2018 21.04 | Piše: STA, P. K.

Je šefa agencije za okolje odneslo upravičeno?

LJUBLJANA – Generalni direktor Agencije RS za okolje (Arso) Joško Knez je danes odstopil s položaja. Krive so ugotovljene nepravilnosti v dveh postopkih, ki jih je Arso vodil v povezavi z načrtovanim črpanjem plina na območju Petišovcev. Minister za okolje in prostor Jure Leben je konec oktobra odredil notranji nadzor nad delom Arsa. Ministrstvo se je odločilo podrobneje proučiti dva postopka, ki ju je agencija vodila v povezavi z načrtovanim črpanjem plina na območju Petišovcev. Minister »se je želel prepričati, ali oba postopka v zadevi Petišovci potekata zakonito, strokovno in nepristransko«, pravijo na ministrstvu za okolje in prostor.
image
Jure Leben je konec oktobra odredil notranji nadzor nad delom Arsa. FOTO: Leon Vidic, Delo


Neodvisna komisija za notranji nadzor je danes Lebnu predala sklepne ugotovitve. »Današnje poročilo priča o tem, da so bili ministrovi sumi utemeljeni,« so pojasnili. Pri obeh postopkih sta bila tako po ugotovitvah komisije kršeni načeli samostojnosti in neodvisnosti organa ter dela uradnih oseb. Komisija je posebej izpostavila dejstvo, da »se tujcem pritiski na slovenske uradnike ne zdijo nedopustni in nesporni ter so jih pripravljeni ponoviti«.

Očitki so brezpredmetni

Na očitke se je odzvala družba Geoenergo (ki je v 50-odstotni lasti Petrola), kjer zatrjujejo , da »se jim zdijo sporočila izrečena na omenjeni novinarski konferenci brezpredmetna, saj se 'fracking' v obsegu, o katerem je bil govor na novinarski konferenci in kot ga poznajo v ZDA, v Sloveniji ne izvaja, niti se ne bo izvajal v prihodnosti. V Sloveniji se izvaja tako imenovano hidravlično lomljenje oziroma stimulacija majhnega obsega v geoloških slojih peščenjakov.« 
Odziv Geoenerga:
Glede na izrečene očitke o grožnjah naj ponovno poudarimo, da predstavniki družbe Geoenergo nikomur v tem postopku niso grozili, ali izvajali kakršnega koli drugega pritiska na uradne osebe ali druge déležnike v postopku. Vsi projektni partnerji se zavzemajo za transparentnost upravnih postopkov, ki jih vodi Agencija RS za okolje. Komunikacija na družbenih omrežjih, ki je bila v medijih izpostavljena in kaže na frustracije domnevnih delničarjev družbe Ascent Resources zaradi nerazumno dolgega postopka, ni uradna komunikacija nobenega od partnerjev v projektu in takšno vrsto komunikacije obsojamo in se od nje distanciramo. Družba Ascent Resources je svoje delničarje tudi že večkrat pozvala, naj na tak način ne komunicirajo.
Deli s prijatelji