OBILNE PADAVINE

Dež, taljenje snega, zmrznjena tla ... Arso je izdal opozorilo

Zaradi obilnih padavin možna razlivanje rek.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images/istockphoto

LJUBLJANA – Reke in manjši vodotoki v večjem delu države zaradi kombinacije dežja, taljenja snega in zamrznjenih tal hitro naraščajo, opozarja Agencija RS za okolje (Arso). Zjutraj in dopoldne so možna razlivanja manjših rek predvsem v zahodni polovici Slovenije, popoldne pa tudi v južni, osrednji in delno vzhodni Sloveniji. Povišano bo tudi plimovanje morja.

Danes bo oblačno in deževno, najmanj padavin bo na severovzhodu. Meja sneženja bo večji del dneva na nadmorski višini okoli 1500 metrov. Veter bo popoldne oslabel. Temperature bodo od 7 do 14 stopinj Celzija, hladnejše bo le v nekaterih dolinah na območju Julijskih Alp.


Morje bo vzvalovano


V zahodni in južni Sloveniji lahko količina padavin do večera krajevno doseže okoli 100 litrov na kvadratni meter. V času jutranje plime bo morje poplavljalo najbolj izpostavljene dele obale v višini do 20 centimetrov. Ob tem bo morje vzvalovano.


Kaj pa obeti?


Zvečer in ponoči se lahko na najbolj izpostavljenih območjih razlivajo reke Vipava v spodnjem toku, Kolpa, Ljubljanica in Sava v srednjem toku. Ob močnejših lokalnih nalivih se lahko hitro razlijejo tudi hudourniški vodotoki. Ponoči lahko južni veter ob obali preseže hitrost 70 kilometrov na uro. V gorah se bo zaradi obilnih padavin in odjuge močno povečala nevarnost snežnih plazov, in sicer na 4. stopnjo. Hidrologi napovedujejo, da se bo v nedeljo velika vodnatost rek ohranjala. Še bodo naraščale kraške reke, Sava v spodnjem toku in Drava.

V noči na nedeljo bo dež zajel tudi severovzhod države, meja sneženja pa se bo na severozahodu spustila do okoli 800 metrov nad morjem. Do jutra bodo padavine v glavnem ponehale. V nedeljo bo spremenljivo oblačno, nastale bodo posamezne plohe. V ponedeljek bo zmerno do pretežno oblačno in nekoliko hladnejše. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije