DRŽAVNI ZBOR

Cerar prepušča Erjavcu dodaten stolček

Poslanka SMC Monika Gregorčič ne bo kandidirala za predsednico državnega zbora.
Fotografija: Kakšen bo dokončni kadrovski razrez nove vlade? FOTO: Ljubo Vukelič, Delo
Odpri galerijo
Kakšen bo dokončni kadrovski razrez nove vlade? FOTO: Ljubo Vukelič, Delo

LJUBLJANA – V stranki SMC so potrdili, da bodo umaknili kandidaturo svoje poslanke Monike Gregorčič za podpredsednico državnega zbora (DZ). Po dogovoru o kadrovskem razrezu v vladi bo namreč podpredsedniško mesto pripadlo poleg LMŠ še stranki Desus. V stranki pravijo, da se bodo o kandidatu odločili v tem tednu. Po dogovoru o ministrski ekipi, po katerem je SMC dobil vodenje štirih ministrstev (neuradno zunanje, okoljsko, gospodarsko in za delo), pa je zdaj kandidaturo svoje poslanke umaknil, na njeno mesto pa bo svojo kandidatko predlagal Desus. Ta bo imela v vladi zgolj dva ministra, neuradno obrambnega in kmetijskega.

Podpredsedniki pomagajo predsedniku DZ pri njegovem delu in opravljajo v dogovoru z njim posamezne zadeve z njegovega delovnega področja. Če je predsednik odsoten ali zadržan, ga nadomešča podpredsednik, ki ga določi predsednik.

Kandidat iz SDS?

Po poslovniku ima DZ največ tri podpredsednike, od tega enega iz največje opozicijske poslanske skupine. Za zdaj še ni jasno, ali bo SDS svojega kandidata predlagal ali ne. V minulem mandatu se je stranka tej možnosti odpovedala, saj so zaradi pozneje sicer razveljavljene obsodbe njenega predsednika Janeza Janše v zadevi Patria napovedali, da bodo pri delu DZ sodelovali selektivno.

Za zdaj je tako pričakovati, da bo DZ v četrtek imenoval le eno podpredsednico DZ. Na to mesto so prejšnji teden poleg Gregorčičeve, katere kandidatura bo zaradi drugačnega dogovora v bodoči koaliciji umaknjena, predlagali še poslanko LMŠ Tino Heferle.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije