Vlada obljubila: danes maske za najbolj kritične, postopoma za vse (VIDEO)

Vrh države se je sestal na seji sveta za nacionalno varnost.
Fotografija: Janša je pohvalil vse, ki so v zadnjih tednih pregorevali v ambulantah, laboratorijih, domovih za ostarele, kjer so bile kritične točke, ko so pregorevali pri tem, da reorganizirajo ključne sektorje slovenskega zdravstvenega sistema. FOTO: Zajem Zaslona
Odpri galerijo
Janša je pohvalil vse, ki so v zadnjih tednih pregorevali v ambulantah, laboratorijih, domovih za ostarele, kjer so bile kritične točke, ko so pregorevali pri tem, da reorganizirajo ključne sektorje slovenskega zdravstvenega sistema. FOTO: Zajem Zaslona

Ob številnih vladnih ukrepih za zajezitev novega koronavirusa se svet za nacionalno varnost sestaja v širši zasedbi. Premier Janez Janša je po seji napovedal, da bo svet po epidemiji drugačen, da bo pogled nas vseh po epidemiji drugačen. »Apeliram na vse, ki tega doslej niso vzeli resno, da to vzamejo resno,« je dejal. Vlada bo v naslednjih dneh nekatere ukrepe stopnjevala, je napovedal in dodal, da spremljajo, kakšne ukrepe so sprejele sosednje države. Vsega se z dekreti in zakoni ne da urediti, največ lahko naredimo s tem, da sledimo ukrepom in zajezimo širjenje.

»Na epidemijo nismo bili pripravljeni, nekaterih stvari ni mogoče predvideti, dobro se je učiti na napakah drugih. Po primopredajah smo ukrepali, kot smo lahko, zato smo tudi formirali krizni štab. To je v bistvu vlada, ki deluje v razširjeni sestavi, s ključnimi operativci,« je povedal Janša. »Poskušamo poenotiti delovanje stroke, želimo biti seznanjeni z dogajanjem na terenu in reagirati v skladu s celovito sliko. Naša prioriteta je, da zaščitimo najranljivejše, da zagotovimo nemoteno delovanje kritične infrastrukture, da poskrbimo za zadostne blagovne in ostale rezerve,« je napovedal.
 
Preberite tudi:
Že četrti pacient v kritičnem stanju, okuženih vse več zdravstvenih delavcev

Vlada bo ukrepala v dveh koraki: v prvem bodo sprejeti vsi zakoni, s katerimi ne gre odlašati, v drugem pa paket zakonov, s katerimi se bomo strateško soočili z izzivi in naj bi jih predstavili konec naslednjega tedna. Na znanstvenike je naslovil prošnjo, naj jim pošljejo predloge za paket, ki se pripravlja.

Janša je pojasnil, zakaj se je zmanjšalo število testiranj na koronavirus: »Tako odločitev je sprejela stroka. Množičnega testiranja niso izvajali na samem začetku, ko bi bilo to najbolj smiselno, problem so tudi kapacitete in nekatere druge zamude.« O tem, zakaj številni delavci niso zaščiteni, je povedal, da je problem zaščitna oprema. Težka odločitev je na odločevalcih, kako določiti prioritete, je pa kljub temu to treba določati, je poudaril.



Na sejo so bili vabljeni tudi predsednik republike Borut Pahor, predsednik državnega zbora Igor Zorčič, predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, predsedniki opozicijski strank ter poslanca narodnosti. »Težko bo, morda bo celo zelo težko, a na koncu nam bo uspelo«, je povedal Pahor po seji. »Ne spomnim se, da bi kdaj na sestanku sveta za nacionalno varnost sodelovali vsi politični deležniki. Razbral sem, da obstaja velika pripravljenost vseh za sodelovanje. Ton, atmosfera vliva zaupanje, da bomo v nekem strpnem dialogu našli konkretne in strateške rešitve«, je dejal Pahor in dodal, da ga to navdaja z optimizmom.



»Ko smo 13. marca prevzeli zadeve, je bilo stanje zalo skrb vzbujajoče,« je potrdil minister za obrambo Matej Tonin in razkril, da smo imeli takrat v zalogah 27 tisoč mask. »Mask tipa 2 samo v UKC Ljubljana na teden potrebujejo štiri tisoč. Doslej smo sprejeli vse ukrepe, da nabavo maksimalno povečamo, 24 ur na dan delamo vse, da te zaloge povečamo. Za sredo so napovedane milijonske nabave. Danes jih bomo dostavili na najbolj kritične točke (domovi za ostarele, zdravstveni domovi),« je napovedal Tonin. Ko se bodo razmere normalizirale, bodo zaščitne maske prejeli tudi drugi.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je potrdil, da bo kmalu bo zaščitne opreme dovolj, in to ne le za zdravstvo, ampak tudi za ključne gospodarske subjekte. Dodal je, da trenutno ni potrebe po popolni prepovedi proizvodnje.

Kaj so povedali pred sejo

Po sprejetju številnih ukrepov za preprečevanje širitve novega koronavirusa se stvari po besedah uradnega govorca kriznega štaba za spopadanje z novim koronavirusom Jelka Kacina izboljšujejo. Madžarska je že odprla mejo za blagovni promet pa tudi klima je pred odločanjem evropskih voditeljev po njegovih besedah bistveno boljša kot pred dnevi.

Kacin je ob prihodu na sejo sveta za nacionalno varnost izpostavil, da je pred odločanjem evropskih voditeljev pripravljenost za čim večjo operativnost bistveno večja. Komentiral je tudi morebitno zaprtje državnega zbora v času ukrepov, pri čemer je poudaril, da mora ta obstajati tudi v krizi. »Če bo treba sprejeti zakonske spremembe, lahko to naredi samo državni zbor,« je pojasnil, ob tem pa dodal, da je v pristojnosti državnega zbora, na kakšen način bo deloval.

Tonin je ob prihodu na sejo izpostavil, da vlada trenutno vse sile usmerja v krepitev zalog zaščitne opreme. Zdravstvenim zavodom, domovom za starejše in vsem ostalim, ki potrebujejo zaščito, bodo to čim prej zagotovili, je dejal.



Nekdanji premier in vodja največje opozicijske stranke LMŠ Marjan Šarec pa je komentiral razne očitke, ki letijo na ukrepanje njegove vlade. »Dejstvo je, da smo mi izvedli vse tiste ukrepe, zaradi katerih smo bili od nekaterih voditeljev EU tudi kritizirani, recimo zaprtje mej. Evropske države te ukrepe uvajajo šele danes,« je dejal. »V tem času je treba reševati to, kar je nujno potrebno. Če imajo nekateri čas še o tem polemizirati na twitterju, potem pa ne vem, če jim bo vse zneslo,« je bil kritičen.
 
Preberite tudi:
Šarec se je oglasil, zdravnik mu je zabrusil: Ne bomo pozabili, kako ste ukrepali in žalili

Da vlada dela, kar je treba, pa je ob prihodu ocenila predsednica SAB Alenka Bratušek. »Razumem, da so to zelo restriktivni ukrepi in lahko razumem, da jih marsikdo tudi težko razume. Pozivam pa vse ljudi, da jih upoštevajo. Da se čim bolj samoizoliramo, saj s tem najbolj poskrbimo zase pa tudi za vse ostale,« je poudarila.

Levica za več testiranj

V Levici, kjer se z nekaterimi ukrepi nove vlade ne strinjajo, so pripravili svoj nabor predlogov. Te je pred sejo predstavil koordinator stranke Luka Mesec in opozoril, da vlada še ni ustrezno zaščitila samozaposlenih, ki jih je v Sloveniji prek 119.000. Nekatere druge države so se po njegovih besedah že odločile, da jih do 1. julija oprostijo plačevanja prispevkov, druge gredo v smeri, da se jim nudi minimalna socialna varnost, kar bo predlagala tudi Levica.

Tudi z novo metodologijo testiranj se v Levici ne strinjajo, saj je testiranje zgolj tistih z znaki okužbe po njihovih besedah v nasprotju s smernicami Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in smernicami držav, ki se s krizo najbolje soočajo. Sami so prepričani, da bi bilo treba vsem, ki so dnevno izpostavljeni stikom z ljudmi, nuditi brezplačno testiranje. Predlagali bodo tudi, da se vlada zadolži za 400 milijonov evrov, namesto da ta sredstva vzame iz linearnega zmanjšanja izdatkov proračunskih porabnikov.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije