POLICISTI NAD DOBRODELNE KUBANCE

Bovški župan: Sram me je, zaradi enega policista sem se počutil kot smet

Kubanci, ki si bodo 'prijaznost' Slovenije zapomnili za vse življenje, v sredo letijo domov, policija pa ima še vedno njihove dokumente.
Fotografija: Kubanski plesalci na enem od belgijskih festivalov. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Kubanski plesalci na enem od belgijskih festivalov. FOTO: Facebook

BOVEC – 28 mladih kubanskih plesalcev si bo za vedno zapomnilo Slovenijo. Policija jim je namreč naložila 12.500 evrov kazni, saj pri sebi niso imeli osebnih dokumentov. Na pomoč jim je skušal priskočiti bovški župan Valter Mlekuž, češ da bi bil opomin dovolj, a ni pomagalo. Kubanski plesalci so v Sloveniji še isti večer odplesali na kulturni prireditvi. Brezplačno.

Policija kakopak ravnala 'po črki zakona'


Danes so policisti na tiskovni konferenci povedali, da so ravnali skladno z zakonom. Z ministrstva za notranje zadeve so sporočili, da v postopku niso ugotovili nepravilnosti. Policisti so namreč konec minulega tedna na območju Bovca skupaj s predstavniki Fursa in inšpekcijskih služb izvajali skupni poostreni nadzor. Med drugim je bil nadzor usmerjen tudi v ugotavljanje nedovoljenih prehodov notranje meje in nezakonitosti bivanja tujcev, saj gre za bližino meje z Italijo.

Kubanci nastopili na dobrodelni kulturni prireditvi


Policisti so minuli petek ob 15. uri v Bovcu obravnavali skupino 26 državljanov Kube, ki so z avtobusom pripotovali iz Italije. Od tega je bil en član skupine mladoleten. Ugotovili so, da pri sebi nimajo veljavnih dokumentov za prestop meje (potni list, veljaven vizum ali drug pravni naslov bivanja). S tem so storili prekršek po zakonu o tujcih, za katerega je predpisana globa 500 EUR. Zakon sicer zapoveduje, da morajo imeti osebe pri sebi vedno dokumente za dokazovanje identitete. To pomeni, da jih imajo s seboj oz. jih lahko policistu dostavijo v razumnem času (bližina doma, avta ipd). Za policiste je bilo 2,5 ure čakanja preveč, v tem času so namreč vse njihove potne liste dostavili iz Italije.
Policisti so povedali, da so ravnali v skladu z zakonom. FOTO: PU Nova Gorica
Policisti so povedali, da so ravnali v skladu z zakonom. FOTO: PU Nova Gorica

A to še ni vse, ker državljani Kube izrečene globe niso plačali, z odhodom v tujino pa bil se lahko izognili odgovornosti za prekršek, so jim pravkar pripeljane dokumente potem začasno odvzeli.
 

Javnost zgrožena


Policisti, ki so zadevo že predali naprej pristojnemu sodišču, so še poudarili, da državljani Kube za vstop v EU poleg veljavnega potovalnega dokumenta potrebujejo tudi vizum, saj ta »država predstavlja višje tveganje kot državljani tistih držav, ki vizuma ne potrebujejo«. V preteklosti je slovenska policija že obravnavala državljane Kube, ki so izrazili namero za podajo vlog za mednarodno zaščito.

Bovški župan Valter Mlekuž je že v petek želel pomagati nastopajočim Kubancem, a ga nobeden od pristojnih ni upošteval.


Na twitterju je bovška afera sprožila številne komentarje. A to še ni vse, Kubanci so še vedno brez svojih potnih listov, v sredo pa imajo predviden let nazaj na Kubo, pravi Delov novinar Blaž Močnik. Bodo zaplet do takrat odpletli?


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije