Anketa televizije: vladi padla podpora

Priljubljenost je zelo narasla Mateju Toninu.
Fotografija: Janez Janša vodi trenutno vlado. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Janez Janša vodi trenutno vlado. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

Delež tistih, ki podpirajo vlado Janeza Janše, je z aprilskih 45,6 odstotka maja padel na 40,2 odstotka. Na 49 odstotkov pa se je povečal delež tistih, ki ji nasprotujejo. Medtem ostaja 10,8 odstotka anketiranih neopredeljenih. Med strankami vodi SDS, kaže javnomnenjska raziskava, ki jo je za Pop TV izvedla Mediana in je objavljena na portalu 24ur.

Če bi bile volitve danes, bi za SDS glasovalo 18,5 odstotka (aprila 20) državljanov, na drugem mestu je LMŠ (dvig z 11,1 odstotka na 14). Sledijo jima Levica s 7,3 odstotka (prej 7,8 odstotka), SD s 6,6 (6,8 odstotka) in NSi s 3,7 odstotka (4 odstotki), Desus z 2,6-odstotno podporo (5,2 odstotka), Piratska stranka z 2,6-odstotno podporo (1,7 odstotka), SAB z 2,4-odstotno podporo (3,1 odstotka), SNS z 2,4-odstotno podporo (2,8 odstotka), Dobra država z 1,5 in SMC z 0,2-odstotno podporo.

Vsak peti vprašani oz. 19,6 odstotka anketiranih ne ve, katero stranko bi volil, če bi bile volitve to nedeljo. Še 11,2 odstotka jih ne bi volilo nobene stranke, 3,3 odstotka pa jih ni želelo odgovoriti.


Gantar prehitel svojo šefico

Na lestvici najbolj priljubljenih slovenskih politikov, čeprav z najnižjo povprečno oceno doslej, na vrhu vztraja predsednik republike Borut Pahor. Na drugem mestu je minister za zdravje Tomaž Gantar prehitel prvakinjo svoje stranke, kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec, in evropskega komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča.

Največji skok je uspel prvaku NSi in ministru za obrambo Mateju Toninu, ki je na petem mestu. Sledita mu evropski poslanki Ljudmila Novak in Tanja Fajon. Na osmem mestu je predsednik LMŠ Marjan Šarec, za njim infrastrukturni minister Jernej Vrtovec, evropska poslanka Romana Tomc, na 11. mestu pa je premier in prvak SDS Janez Janša. Sledita predsednik SD Dejan Židan in zunanji minister Anže Logar. Na lestvici se je znašel tudi predsednik DZ Igor Zorčič, ki zaseda 15. mesto. Na 18. mesto je padel notranji minister Aleš Hojs, sledita pa mu predsednica SAB Alenka Bratušek ter predsednik SMC in gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Anketo je Mediana med 18. in 21. majem izvedla na vzorcu 718 vprašanih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije