PROBLEMATIKA NASILJA

Challe Salle je bil v srednji šoli žrtev psihičnega nasilja in zbadanja

Policisti, učitelji in priljubljeni vrhniški glasbenik Challe Salle so združili moči v boju proti nasilju.
Fotografija: Pevec je otrokom velenjske osnovne šole brez zadržkov pripovedoval o svoji izkušnji z nasiljem v srednji šoli. FOTO: PU Celje
Odpri galerijo
Pevec je otrokom velenjske osnovne šole brez zadržkov pripovedoval o svoji izkušnji z nasiljem v srednji šoli. FOTO: PU Celje

Z namenom ozaveščanja o problematiki nasilja med vrstniki so v slovenski policiji s podporo Ministrstva za vzgojo in izobraževanje in Zavoda za šolstvo RS pod sloganom Nasilje je čist' out nastali preventivni plakati in knjižni kazalniki, na katerih so informacije o oblikah vrstniškega nasilja in napotki, kam naj se otroci in mladostniki obrnejo po pomoč, če postanejo žrtve tovrstnih dejanj.

Plakate bo policija v teh dneh razdelila vsem osnovnim šolam v Sloveniji, vsi učenci od 5. do 9. razreda pa bodo prejeli tudi knjižne kazalke. Namen akcije je otroke na do njih prijazen način opozoriti na problematiko nasilja med vrstniki, jih spodbuditi k prijateljskim odnosom, pa tudi ozavestiti, naj poiščejo pomoč.

Otroci so mu pozorno prisluhnili

O nasilju med vrstniki so se Boštjan Kavc, policijski inšpektor v Sektorju uniformirane policije na Policijski upravi Celje, Aleš Ojsteršek, vodja Sektorja za razvoj izobraževanja na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje, Sebastjan Kukovec, ravnatelj osnovne šole Mihe Pintarja Toleda v Velenju, in pevec Challe Salle, ki je mladim velik zgled, pred dnevi pogovarjali tudi z otroki omenjene velenjske šole.

Kot je dejal Challe Salle, je bil v srednji šoli tudi sam žrtev psihičnega nasilja in zbadanja. Otroci so mu pozorno prisluhnili, nato pa tudi sami spregovorili o izkušnjah, ki so jih že imeli z nasiljem.

Challe Salle, Sebastjan Kukovec, Aleš Ojsteršek in Boštjan Kavc FOTO: PU Celje
Challe Salle, Sebastjan Kukovec, Aleš Ojsteršek in Boštjan Kavc FOTO: PU Celje

»Policisti smo s to akcijo želeli otrokom na nevsiljiv način sporočiti, da nasilje ni sprejemljivo in da lahko v vsakem trenutku poiščejo pomoč. Zato smo pripravili prijazne knjižne kazalke, ki jih bodo spremljale celo šolsko leto pri učenju in branju knjig. Morda bodo v nekem kritičnem trenutku te informacije komu prišle še kako prav,« je po srečanju povedal Boštjan Kavc s Policijske uprave Celje.

Odgovornost do otrok in družbe

»Idejo slovenske policije, da s kampanjo podpremo komunikacijo učenk in učencev, da bi v primeru nasilja hitreje našli pot do pomoči, je naše ministrstvo hvaležno sprejelo in polno podprlo. Na eni strani s pomočjo zavoda za šolstvo, ki je k predlogu Generalne policijske uprave podal usmeritve glede starostne skupine in načina komuniciranja, na drugi pa z lastno izdajo informativnih plakatov, ki so jih prejele vse šole in nagovarjajo strokovne delavce na šolah k uporabi protokola, ko pride do primera nasilja,« pa je izpostavil Ojsteršek z ministrstva za vzgojo in izobraževanje.

Challe Salle je vzornik številnim mladim, ker mu prisluhnejo, se je z veseljem odzval povabilu k akciji proti vsakršnemu nasilju v naših šolah. FOTO: PU Celje
Challe Salle je vzornik številnim mladim, ker mu prisluhnejo, se je z veseljem odzval povabilu k akciji proti vsakršnemu nasilju v naših šolah. FOTO: PU Celje

»Glavna naloga v šolah je zagotavljanje vzpodbudnega in varnega okolja za učence, z ničelno toleranco do fizičnega in psihičnega nasilja. Nikakor si ne moremo zatiskati oči, da se tudi na naši šoli, kot tudi drugih, pojavljajo primeri vrstniškega nasilja, zato je ključnega pomena, da šola takšne primere zazna, ob njih reagira in veliko pozornosti namenja preventivi in ozaveščanju vseh deležnikov izobraževalnega procesa: učencev, učiteljev in staršev. Nasilje je čist' out je torej akcija, ki jo šole zelo podpiramo, saj lahko na ta način ozaveščamo otroke, pa tudi starše,« je dejal ravnatelj velenjske OŠ Mihe Pinterja Toleda Sebastjan Kukovec.

Po pogovoru je zapel

Challe Salle je po pogovoru tudi zapel pred okoli pesto učenci osnovne šole, ki so v njegovi družbi nadvse uživali. »Zelo sem vesel takih akcij. Treba se je zavedati, da imamo veliko odgovornost do otrok in do družbe, v kateri živimo. Tega se še bolj zavedam, odkar imam tudi sam sina,« je dejal.

In brez sramu priznal, da je bil v srednji šoli tudi sam žrtev psihičnega nasilja in zbadanja zaradi svojega priimka, pa tudi imena, saj mu je ime Saša. »A smo vse rešili, ker sem se obrnil na prave ljudi,« je še razkril mladim, ki so mu z zanimanjem prisluhnili. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije