CENE IN PODRAŽITVE

Čas za preudarne nakupe: v trgovino zato s seznamom

Hrana se je lani podražila za štiri odstotke, letos bodo cene zaradi podražitve energentov še višje; v trgovino s seznamom le tistih izdelkov, ki jih nujno potrebujete.
Fotografija: Sadje in zelenjava sta pogosto ob vhodu v trgovino. FOTO: Prapann/Getty Images
Odpri galerijo
Sadje in zelenjava sta pogosto ob vhodu v trgovino. FOTO: Prapann/Getty Images

V Sloveniji se je hrana v zadnjem letu podražila za štiri odstotke, a zaradi močno zasoljenih cen električne energije bodo proizvajalci že kmalu primorani ponovno naviti cene, je napovedala slovenska živilska industrija. Številna gospodinjstva so tako že postavljena pred dejstvo, da začnejo kupovati bolj preudarno, ugotavljajo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Zaradi zasoljenih cen električne energije bodo proizvajalci kmalu primorani ponovno dvigniti cene hrane. FOTO: Gopixa/Getty Images
Zaradi zasoljenih cen električne energije bodo proizvajalci kmalu primorani ponovno dvigniti cene hrane. FOTO: Gopixa/Getty Images

Svoje je prispevala tudi epidemija, ki je močno spremenila nakupne navade, spremenjene razmere so potrošnike prisilile k bolj premišljenemu nakupovanju. Nakupov je bilo manj, a so bili večji, številni pa jih prenesli na splet. Kako nespametno nakupujemo, kaže tudi statistika količine odpadne hrane, ki jo spremljamo od leta 2014, saj je vsako leto zavržemo več.

S premišljenim nakupovanjem – denimo z načrtovanjem obrokov in nakupom le tistih sestavin, ki jih potrebujemo – torej ne bi le prihranili, temveč tudi zavrgli precej manj hrane. Višanje cen je obenem priložnost, da preverite, ali obstajajo kakovostne, a cenejše alternative izdelkom, po katerih radi posegate. Primerjalni testi pogosto razkrijejo, da ne cena ne znamka nista vedno merilo kakovosti, pravijo na ZPS.

Ne impulzivnim nakupom

Po večje nakupe prehrambnih izdelkov se vedno odpravite z nakupovalnim seznamom, s čimer lahko okvirno načrtujete tudi prihodnje obroke in potrebne sestavine zanje. V trgovino se nikoli ne odpravite lačni. Prazen želodec vas namreč lahko zavede v nakup nenačrtovanih dobrin, zaradi česar boste presegli načrtovani izdatek.

Spremljajte akcijske ponudbe različnih trgovcev, tudi prehrambnih izdelkov, ni treba, da ste zvesti le enemu trgovcu. A pri tem se ne pustite zavesti impulzivnim nakupom samo zato, ker so izdelki v akciji. Akcijske ponudbe preglejte doma in sestavite nakupovalni seznam; opustite lov za akcijami posameznih izdelkov, v katerem obiščete pet različnih trgovcev, da pri njih kupite le en izdelek, saj boste porabili več za gorivo in ne nazadnje tudi več časa. S tem bo vaše nakupovanje vse prej kot trajnostno.

Po dobri praksi iz tujine in glede na nedeljsko zaprtje trgovin pri nas vedno več trgovcev zvečer pred zaprtjem trgovine (še obsežneje pa v soboto zvečer in pred daljšimi prazniki) prehrambne izdelke, ki bi jim na embalaži naveden rok uporabe do naslednjega odprtja trgovine potekel, občutno nižajo. Običajno nanje namestijo posebne nalepke, ki nakazujejo od 30- do 50-odstotno znižanje od dve do tri ure pred zaprtjem trgovine.

S kuhanjem doma in preudarnim nakupovanjem boste imeli finance pod nadzorom. Hkrati boste vedeli, kaj jeste, kupujte le toliko, kot potrebujete, izogibajte se impulzivnim nakupom, nakupom pod vplivom oglasnih sporočil ali vabljivih nagovorov s predpakiranih izdelkov. Na ta način prihranite, zavržete manj hrane in domov prinesete manj embalaže. Tovrstni nasveti naj ne bodo le odziv na podražitve, ampak vaš način življenja, svetujejo na ZPS. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije