IZMED DESETIH NOMINIRANK

Bralci One okronali Evo Pogačar (FOTO)

Prejemnica naziva ona 365 je zdravnica, specialistka anesteziologije in reanimatologije, gorska reševalka.
Fotografija: Zmagovalka Eva Pogačar (levo) in odgovorna urednica revije Onaplus Sabina Obolnar FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Zmagovalka Eva Pogačar (levo) in odgovorna urednica revije Onaplus Sabina Obolnar FOTO: Leon Vidic

Eva Pogačar, zdravnica, specialistka anesteziologije in reanimatologije, gorska reševalka in predsednica strokovnega centra Rdečega križa Slovenije je prepričala žirijo ter bralke in bralce, da so jo izmed desetih nominirank za ono 365, ki jih je marca predstavilo uredništvo Oneplus, izbrali za zmagovalko. Pogačarjeva je med drugim tista Slovenka, ki si že leta aktivno prizadeva za širjenje znanja prve pomoči. Z neustavljivo življenjsko energijo – pred petimi leti je preživela udarec strele – in s požrtvovalnim odnosom do vsakega človeškega življenja je brez dvoma za ta laskavi naziv prava izbira.

Prireditev sta povezovala Bernarda Žarn in Miha Šalehar. FOTO:  Leon Vidic
Prireditev sta povezovala Bernarda Žarn in Miha Šalehar. FOTO:  Leon Vidic

V uredništvu Oneplus so poudarili, da je Eva Pogačar znanje prve pomoči pomagala vpeljati v usposabljanje gorskih reševalcev, že leta pa si prizadeva, da bi njene vsebine dodali tudi učnemu programu. Z ekipo že nekaj let v Radovljici redno izobražuje učence osnovnih šol, zdaj deluje tudi po srednjih šolah. Pomagati ponesrečencu, oprijeti se za nit, ki vodi nazaj v življenje, je po njenem prepričanju največje darilo, ki ga lahko daš človeku. O tem govori iz lastne izkušnje, saj jo je leta 2018 med sprehodom s prijatelji zadela strela, rešil pa človek, ki je bil vešč prve pomoči.

»Na srečo opažam, da sta znanje oživ­ljanja in nudenje prve pomoči v Sloveniji vedno večji vrednoti,« je poudarila. »Seveda se včasih zgodi, da je oživljanje neuspešno, a vsaj veš, da si naredil vse, kar si lahko. Mislim, da bi moralo biti znanje prve pomoči del posameznikove osnovne razgledanosti.«

Ugledni gostje

Prizadevanja Eve Pogačar ter odzivi bralk in bralcev Oneplus, ki so glasovali za zdravnico, so spodbudili uredništvo Oneplus, da je s skupnimi močmi pristojnim ministrstvom predlagalo, da se v osnovne in srednje šole končno uvede znanje prve pomoči kot del obveznega predmetnika. V veliki dvorani Grand Hotela Union se je v četrtek zvečer zbralo več kot 350 uglednih gostov in počastilo deset nominirank za ono 365.

Zbrane sta v uvodu nagovorila direktorica medijske hiše Delo Nataša Luša ter minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. Sledila je predstavitev desetih nominirank, katerih presežna dela je prepoznala žirija, ki so jo sestavljali odgovorna urednica revije Onaplus Sabina Obolnar, urednik Sobotne priloge Dela Ali Žerdin ter filozofinja in publicistka Valentina Smej Novak. Med nominirankami so bile Barbara Hieng Samobor, Eva Pogačar, Katarina Bervar Sternad, Leja Glojnarič, Maja Ravnikar, Manja Weinzerl, Martina Veršnik, Nadja Zupan Hajna, Rosana ­Kolar in Urška Djukić

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije