UKREPI

Bomo imeli podaljšane praznike? Tako bi storila infektologinja

Covidne postelje v UKC Ljubljana so razmeroma polne.
Fotografija: Tatjana Lejko Zupanc. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Tatjana Lejko Zupanc. FOTO: Jože Suhadolnik

Predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc je v sinočnjih Odmevih dejala, da so v UKC covidne postelje razmeroma polne in da zagotavljajo dodatne kapacitete. »Najbolj nas skrbi, da se je v zadnjem tednu izredno povečalo število ljudi na enoti intenzivne terapije.« Povprečna starost na covidnih oddelkih je 66 let, v intenzivni negi pa 68 let.

image_alt
Prehajanje med rdečimi in drugimi regijami prepovedano: to so izjeme


Po napovedih se bo prihodnji teden stanje v Sloveniji še dodatno poslabšalo. Na vprašanje voditeljice, kako drastične ukrepe bi bilo treba sprejeti, je Lejko Zupančeva dejala, da bo to odločitev vlade glede na predlog svetovalne skupine. »Mnenja se povsod krešejo, v strokovnih in v drugih krogih. Moje osebno mnenje je, da bi bilo mogoče treba slediti primeru Nemčije, ki je podaljšala velikonočne praznike in priporočila, da se ljudje v tem času čim manj družijo. Mislim, da bi to bil ukrep, ki bi pretrgal verigo kroženja virusa.«



Nemčija je sprva napovedala velike zaostritve in zaprtja v času podaljšanih velikonočnih praznikov, a je kanclerka Angela Merkel v sredo sporočila, da so storili napako. Sodržavljanom se je opravičila in prevzela vso odgovornost za napako. Voditelji, so se namreč strinjali, da je dogovor neizvedljiv in ga preklicali. Namesto tega so se odločili zgolj za poziv ljudem, naj za velikonočne praznike ostanejo doma. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije