KAKO BOGATI SO

Bodo maske dokončno padle?

Premoženje funkcionarjev je bilo že večkrat na tapeti, a do danes še ni bilo sprememb. Je zdaj čas zanje?
Fotografija: Zmago Jelinčič Plemeniti. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Zmago Jelinčič Plemeniti. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Verjetno se še spomnite akcije Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki se je pred leti lotila premoženja vodij parlamentarnih strank (funkcionarji ji morajo redno poročati o svojem premoženju in njegovih spremembah). Po njej sta najbolj odmevala primera aktualnega predsednika vlade Janeza Janše in zdajšnjega župana Mestne občine Ljubljana Zorana Jankovića, ki s svojimi pojasnili KPK nista prepričala. Kar se tiče večje transparentnosti v tem smislu, se od takrat ni spremenilo praktično nič. Tako premoženje tudi najvišjih funkcionarjev v državi v Sloveniji ni javno. A to se utegne kmalu spremeniti, saj je v zadnjih dneh iz državnega zbora prišla pobuda po večji transparentnosti.

Stranka SNS, ki je v opoziciji, a je z glasovi zvesta koaliciji (zanimivo dejstvo, ko že govorimo o premoženju: cenik za glasove SNS je pred časom, ko je omenjena stranka pomagala prejšnji vladi, objavil premier Janez Janša), je vladi podala pobudo, da bi bilo premoženje sodnikov in tožilcev vsem dostopno na vpogled. Pri tem v stranki, ki jo vodi Zmago Jelinčič Plemeniti, za primer navajajo sosedo Hrvaško. Južni sosedi so sodnike in tožilce res razgalili, treba pa je omeniti, da so Hrvati, vsaj, kar se transparentnosti tiče, korak pred Slovenijo. Pri njih na spletnem portalu sukobinteresa.hr objavljajo premoženjske kartice (po hrvaško imovinske kartice), iz katerih je razvidno vse premoženje funkcionarjev (poslancev, direktorjev javnih podjetij, po novem pa je mogoče priti tudi do podatkov o premoženju tožilcev in sodnikov).


​Javno tudi premoženje politikov?


​Če v SNS predlagajo, da lahko čisto vsak na zahtevo vpogleda v premoženje sodnikov in tožilcev, ali to pomeni, da se zavzemajo tudi za razkritje premoženja vseh funkcionarjev, tudi poslancev, ki v državnem zboru s svojimi glasovi odločajo, ali bo zakon sprejet ali bo padel, in ki so pogosto deležni obiska lobistov. Iz poslanske skupine SNS so nam odgovorili: »O tem še nismo razpravljali v okviru poslanske skupine, zato našega stališča na žalost še ne moremo sporočiti.«

Vlada bo na pobudo SNS odgovorila v poslovniškem roku, so nam odgovorili iz vladnega urada za komuniciranje in dodali, »da se zavzemamo za transparentnost delovanja in poslovanja«.


​Molk poslancev


​Vse tri poslance SNS – Zmaga Jelinčiča Plemenitega, Janija Ivanušo in Dušana Šiška –, ki jih očitno zanima premoženje sodnikov in tožilcev, smo 6. maja prosili za razkritje podatkov o njihovem osebnem premoženju (na vprašanja smo jih vnovič opozorili 14. maja). Odgovorov do danes še nismo prejeli. Ko jih bomo, jih bomo objavili.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije