O KONCU EPIDEMIJE

Beovićeva: Preklic epidemije ni prišel od stroke

Infektologinjo Bojano Beović skrbi odprtje meja za državljane EU.
Fotografija: Bojana Beović. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Bojana Beović. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

Marsikoga je presenetila nenadna odločitev vlade pozno sinoči o preklicu epidemije koronavirusa. Infektologinja Bojana Beović, ki vodi strokovno skupino na ministrstvu za zdravje, je za Delo povedala, da predloga o koncu epidemije ni podala njena ekipa, temveč je prišel iz vladnih služb, strokovna skupina pa ga je potem ob pomoči strokovnjakov Nijz tudi preigrala.
 
Preberite tudi: Ugledna virologinja: Virus oslabel, drugega vala epidemije ne bo (VIDEO)

Medtem ko Beovićeva meni, da je preklic epidemije zgolj formalnost, pa jo bolj skrbi odprtje meja za državljane EU. Kot je potrdila, se njihova strokovna skupina do omilitve tega ukrepa ni opredeljevala niti ji ni znano, na čigavo pobudo se je to zgodilo.

Ob preklicu epidemije je vlada sicer še določila, da ob prehodih zunanje meje in na kontrolnih točkah na notranjih mejah ni več karantene, razen za osebe iz tretjih držav z izjemami.
 
Preberite tudi: Šolska ministrica:​ Ta hip včerajšnji preklic ne pomeni nič

Po besedah v. d. generalnega direktorja direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesne Kerstin Petrič sproščanje režima na mejah v tem trenutku dopušča dobra epidemiološka slika, ne samo v Sloveniji, ampak tudi v državah EU. Ob tem pa smo ohranili določene varnostne mehanizme, s katerimi lahko ukrepamo v primeru nenadzorovanega širjenja virusa. V Sloveniji smo z odločnim ukrepanjem epidemijo sicer uspešno zajezili, je še ocenila Kerstin Petričeva.

Ob tem pa je ključno neprestano spremljanje epidemiološke situacije tako pri nas kot v EU in širše. »V primeru, da bi se situacija spremenila, kar se bo preverjalo vsakih sedem dni, pa bomo režim na mejah primerno prilagodili,« je napovedala.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije