HUMANITARNA KRIZA

Mladi ukrajinski begunci naj bi bili nezadovoljni z nastanitvijo v Logatcu (VIDEO)

Razmišljali naj bi o odhodu v drugo državo ali celo o vrnitvi v Ukrajino.
Fotografija: FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
FOTO: Voranc Vogel

Iz Ukrajine je zaradi ruske invazije v sosednje države zbežalo že skoraj 836.000 ljudi. To je razvidno iz današnjih podatkov, ki jih je objavil Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) na svoji spletni strani.

V Logatcu 38 otrok iz Ukrajine

V nastanitveni center za begunce iz Ukrajine v Logatcu je prispelo 68 oseb, kar je potrdila direktorica urada za migrante Katarina Štrukelj. Od tega je 38 otrok. Gre za mlade nogometaše, stare od 11 do 17 let. Povedala je še, da so begunce nastanili v popolnoma prenovljen del nastanitvenega centra. Kot pravi, so dobili tudi veliko klicev  slovenskih državljanov, ki se odločajo za organizirane prevoze ljudi, ki potrebujejo pomoč. »Prosim vsakogar, ki se odloči za takšen način, naj se obrne na urad.«

Nezadovoljni z nastanitvijo?

Po poročanju 24ur naj bi bili begunci nezadovoljni z namestitvijo, zato naj bi razmišljali o odhodu iz naše države oziroma celo o vrnitvi v Ukrajino. Da so mladi nogometaši hoteli drugo namestitev, ne pa, zakaj in kakšno, je za oddajo potrdil tudi Martin Koželj iz Nogometne zveze Slovenije.

Štrukljeva je po poročanju STA zavrnila vse očitke, da naj bi bili begunci nezadovoljni z nastanitvenimi kapacitetami. »Prostori so popolnoma novi, pri tem je bistveno, da jim je Slovenija nudila zaščito in da so tukaj na varnem,« je dejala. Za Pop TV je povedala še, da so nogometaši pod stresom, ker v njihovi državi divja vojna, hkrati pa ne vedo, kaj se dogaja z njihovimi domačimi.

Vlada pa je danes vzpostavila vladni klicni center, kjer bodo strokovnjaki z različnih področij nudili informacije o pomoči, ki jo Slovenija nudi državljanom iz Ukrajine, so sporočili iz urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov. Klicni center bo deloval vse dni v tednu od 8. do 18. ure. 

Slovenija začela tudi zbiranje humanitarne pomoči

Kot so sporočili iz urada za oskrbo in integracijo migrantov, se je nanje v preteklih dneh obrnilo veliko posameznikov in organizacij, ki želijo pomagati državljanom Ukrajine, tudi z organizacijo različnih vrst prevozov v Slovenijo. Nekatere občine so začele vzpostavljati zbirna mesta za humanitarno pomoč Ukrajini, ki jo je napadla Rusija.

Po oceni teh občin ljudem v Ukrajini zaradi izrednih razmer primanjkuje osnovnih potrebščin, prav tako beguncem, ki iščejo zatočišče v evropskih državah. Ljudi prosijo, da prinašajo res še uporabna oblačila in obutev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije