VREME NE PRIZANAŠA

Na območju Črne na Koroškem več ljudi evakuirali, v Metliki na varno iz kampa umaknili otroke

Nadaljevanje nevihtnega dogajanja po Sloveniji pričakujejo še do sredine noči na soboto.
Fotografija: Da so razmere katastrofalne, sporočajo gasilciiz Črne na Koroškem. Na terenu je več kot 30 operativcev, pomagajo jim tudi preostale enote iz Mežiške doline. FOTO: Fb Gasilci Črna na Koroškem
Odpri galerijo
Da so razmere katastrofalne, sporočajo gasilciiz Črne na Koroškem. Na terenu je več kot 30 operativcev, pomagajo jim tudi preostale enote iz Mežiške doline. FOTO: Fb Gasilci Črna na Koroškem

Nevihtni sistem, ki je popoldne zajel zahodno in osrednjo Slovenijo, trenutno nekoliko oslabljen potuje naprej proti vzhodu, poroča Agencija RS za okolje (Arso). Neurje, za katero je Arso za zahod in osrednji del države izdal najvišje, rdeče opozorilo, so spremljali močni sunki vetra in ponekod tudi toča.

Na območju Črne na Koroškem hudourniške poplave, sprožili alarm za splošno nevarnost

Popoldansko neurje, ki je prešlo državo, je precej težav ponovno povzročilo na Koroškem. Najhuje je na območju Črne na Koroškem, kjer so zaradi močnih padavin nastale hudourniške poplave. Zaprtih je nekaj cest, sprožili so alarm za splošno nevarnost, evakuirati so morali 20 ljudi, so za STA pojasnili na pristojni upravi za zaščito in reševanje.

Da so razmere katastrofalne, so na Facebooku zapisali gasilci iz Črne na Koroškem. Na terenu je več kot 30 operativcev, pomagajo jim tudi ostale enote iz Mežiške doline. 

Vodja slovenjgraške izpostave uprave za zaščito in reševanje Nada Jeseničnik Krajnc je za STA povedala, da je v občini Črna na Koroškem zalilo številne hiše, odneslo je tudi hlev. Zaradi nevarnosti plazov – nekaj se jih je že sprožilo – so v Črni na Koroškem sprožili tudi sireno za splošno nevarnost in evakuirali 20 ljudi. Namestili so jih v tamkajšnji kulturni in gasilski dom, ponujajo jim vso razpoložljivo pomoč, je za STA povedala županja Črne na Koroškem Romana Lesjak. Naročili so tudi strokovnjaka za plazove, ki bo ocenil stanje.

Težave so tudi drugje, a točnih informacij Jeseničnik Kranjčeva zaradi števila klicev na center za obveščanje še ni mogla posredovati. Na terenu so sicer vse razpoložljive enote pristojnih služb, ki pomagajo odstranjevati posledice. Lesjakova je za STA povedala, da je med drugim zaprt del ceste Črna na Koroškem– Sleme, a je urejen obvoz. Čez ta del ceste je namreč zdrsnilo gospodarsko poslopje. Težave so bile po poročanju POP TV tudi v Slovenj Gradcu, kjer naj bi s ceste zdrsnil avtobus s 15 potniki, nihče od njih naj ne bi bil poškodovan. S ceste je zaradi močnega deževja odneslo tudi gasilsko vozilo s cisterno, še poročajo. S poplavami se borijo tudi v Bukovski vasi v občini Dravograd, poroča N1.

V zadnjih urah močno narasli Meža in Mislinja

Na izpostavljenih mestih so še možna razlivanja, je agencija za okolje zapisala na Twitterju. Naraščanje obeh rek se bo tudi v spodnjem toku kmalu ustalilo, so dodali.

V Ankaranu se je odvezala jadrnica, v Metliki na varno umaknili otroke

Gasilci iz 106 gasilskih enot so zopet predvsem odstranjevali podrta drevesa in prekrivali odkrite strehe ter prečrpavali meteorno vodo iz objektov. Zaradi močnega deževja so nastajali večji hudourniki in narasli vodotoki, ki so poplavljali objekte in vozišča. Prav tako se je sprožilo več zemeljskih plazov, poroča center za obveščanje.V Ankaranu se je zaradi močnega vetra odvezala jadrnica, v občini Metlika pa so iz kampa blizu naselja Želebej gasilci na varno umaknili 23 otrok, poroča Center za obveščanje.

Močni sunki vetra

Izmerjeni sunki vetra ob prehodu nevihte čez slovensko Istro so bili izjemni: na letališču Portorož so ob 15.30 izmerili najmočnejši sunek s hitrostjo 94 kilometrov na uro, v Kopru v kapitaniji pa 84 kilometrov na uro.

Nadaljevanje nevihtnega dogajanja po Sloveniji pričakujejo še do sredine noči na soboto, pa svari Center za obveščanje RS.

Arso je kasneje sporočil: »Nevihtni sistem se je pomaknil nad osrednjo Slovenijo, trenutno je nekoliko oslabljen in potuje naprej proti vzhodu. Na zahodu se že jasni

To prihaja z zahoda – razmere okoli 13.30. FOTO: Arso
To prihaja z zahoda – razmere okoli 13.30. FOTO: Arso

Opozorila pred naraščanjem hudourniških vodotokov

Prometnoinformacijski center ob tem opozarja: »Ponekod po Sloveniji že nastajajo močnejše krajevne nevihte. Prilagodite hitrost in povečajte varnostno razdaljo. Ustavljanje v predorih in pod nadvozi je nevarno in prepovedano!« 

Arso je nato opozoril še, da so bili v zadnje pol ure izmerjeni močni nalivi na več postajah: Uršlja gora 43 mm, Idrija 27 mm, Trebnje in Pasja ravan 23 mm, Šebreljski vrh 22 mm. Ob tem lahko narastejo hudourniški vodotoki.

Slovenijo je precej močno neurje prizadelo že v četrtek, najhuje je bilo na Celjskem. Več o tem v članku Huda ura po Sloveniji: »Moj dom se je v trenutku spremenil v 'kabriolet'« (FOTO + VIDEO). Vremenoslovci pa žal nimajo najbolj spodbudnih novic niti za jutri: Prižgan oranžni alarm! Ponekod klestila toča v velikosti jajc (FOTO, VIDEO).

Kje grozi toča

Radarska slika padavin

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije