KAJ SE DOGAJA Z VREMENOM?

Prižgan oranžni alarm! Ponekod klestila toča v velikosti jajc (FOTO, VIDEO)

Slovenijo že prešlo nekaj nevihtnih celic, a nastajajo nove. Meteorologi pričakujejo čez dan močne sunke vetra, nalive, udare strel in krajevno tudi točo.
Fotografija: Tako debela toča je že zjutraj klestila v kraju Travnik (občina Loški Potok). FOTO: Foto: Tončka Bartol
Odpri galerijo
Tako debela toča je že zjutraj klestila v kraju Travnik (občina Loški Potok). FOTO: Foto: Tončka Bartol

Ne, ni še konec neurij, ki se v zadnjih dneh kar vrstijo. Tudi danes še lahko pričakujemo podoben scenarij kot včeraj ali predvčerajšnjim. Kot opozarja Arso, lahko pričakujemo nestabilno vreme, spet se bodo pojavljale močnejše nevihte, ki lahko krajevno prerastejo v neurja. 

Čez Loški Potok se je malo po deveti uri pomaknilo že drugo neurje danes, poroča Meteoinfo. V kraju Travnik je klestila precej velika toča. »Objavljamo posnetek jutranjega silovitega neurja s točo, ki se je razbesnelo v Loškem Potoku. Neurje je nastalo pri vsega 15 stopinjah Celzija, kar pomeni, da temperatura zraka pri tleh ni edini dejavnik za nastanek tako močnih neviht. Zelo pomembni so tudi potek temperature z višino, vlaga in veter,« so zapisali.

Neurja pogostejša popoldne in zvečer

Petkovo pestro dogajanje se je pričelo zgodaj zjutraj z nevihtami na Primorskem in severozahodni Sloveniji, čez slovenijo pa je prešlo že nekaj močnejših nevihtnih celic. Povsod po Sloveniji je še vedno povečana verjetnost krajevnih neurij, ki bodo najpogostejša popoldne, zvečer in v prvem delu noči na soboto.

Meteorologi pričakujemo močne sunke vetra, nalive, udare strel in krajevno tudi točo.

Nevihte se bodo zaradi močnejšega zahodnega vetra v višjih plasteh ozračja premikale večinoma od zahoda proti vzhodu, možno pa je tudi lokalno proženje neviht, poročajo.

Močna nevihta iznad morja proti obali

Najprej bo zadelo Primorsko. Naši obali se iznad morja hitro približuje močna nevihta, pišejo na Neurje.si. »Zelo verjetni so močni sunki nevihtnega piša, lokalno pa tudi naliv in toča. Nevihta bo pot nadaljevala čez južni del Primorske in Notranjske proti Dolenjski, a bo na svoji poti predvidoma oslabela.«

Nad Slovenijo se trenutno nahajata dve manjši, a precej močni nevihtni celici. Ena v Posočju in druga na meji med Notranjsko in Primorsko. Pomikata se proti vzhodu. Previdno!

Popoldne in zvečer lahko nevihte in neurja preidejo celotno Slovenijo. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 28, na Primorskem do 31 °C.

Velika verjetnost toče

Trenutno velja vijolično opozorilo za veliko verjetnost toče v naslednjih predelih Slovenije:

  • Gorenjska
  • Goriška
  • Ljubljana in okolica
  • Notranjska

Nebo nad Koroško v četrtek. FOTO: Bralec
Nebo nad Koroško v četrtek. FOTO: Bralec

Treba bo zdržati do nedelje

Podobno vreme nas čaka tudi v soboto. Šele v nedeljo prihaja sprememba.  Arso za nedeljo in ponedeljek le napoveduje izboljšanje. Večinoma sončno bo in postopno spet bolj vroče.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije