KAKO KAŽE?

Anketa: znano, kakšno podporo ima mesec dni po izvolitvi Golobova vlada

Če bi bile volitve v nedeljo, bi stranko Gibanje Svoboda obkrožilo 28,4 odstotka volivcev.
Fotografija: Robert Golob. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Robert Golob. FOTO: Jure Eržen, Delo

Delo nove vlade mesec dni po izvolitvi podpira 53,1 odstotka vprašanih, kar je skoraj osem odstotnih točk več, kot jo je ob nastopu mandata imela prejšnja vlada, kaže zadnja junijska anketa, ki jo je za Pop TV opravila Mediana. Če bi bile volitve v nedeljo, bi stranko Gibanje Svoboda obkrožilo 28,4 odstotka volivcev. Sledi ji stranka SDS.

image_alt
Govorice so se izkazale za resnične: Robert Golob v Bruselj ni odpotoval sam (FOTO)

image_alt
To je Klakočar Zupančičeva povedala o svojem zakonu in govoricah o romanci z Golobom

Gibanju Svoboda, ki bi ga maja podprlo 30,6 odstotka vprašanih, je sicer podpora v tem mesecu, a je med političnimi strankami še vedno v močnem vodstvu. SDS pa ima v primerjavi z majem za 0,8 odstotne točke nižjo podporo, in sicer bi jo podprlo 18,9 odstotka anketirancev. NSi, ki se uvršča na tretje mesto, se je podpora zvišala za 2,5 odstotne točke na 6,8 odstotka. Za 1,7 odstotne točke pa se je znižala podpora SD, ki bi ga po zadnji junijski anketi podprlo 5,8 odstotka anketirancev. Izid za Levico je s 4,1 odstotka podpore povsem enak, kot je bil maja. Sledijo neparlamentarne stranke Resni.ca s tremi odstotki glasov, kar je za 0,1 odstotne točke več kot mesec prej, Povežimo Slovenijo, ki ima tako kot v maju 2,9-odstotno podporo, in dve stranki, ki sta se vmes že samoukinili in pripojili h Gibanju Svoboda, LMŠ z 2,3 odstotka in SAB z 1,9 odstotka. Na robu političnega radarja je Vesna, ki ji je junijska anketa namerila 1,8-odstotno podporo.

Sicer pa v tem trenutku le 8,6 odstotka anketiranih ne ve, katero stranko bi izbrali, če bi bile volitve, 5,4 odstotka pa ne bi izbralo nobene, medtem ko dobre štiri odstotke vprašanih ni želelo odgovoriti. Delo nove vlade, ki je prisegla 3. junija, je kot negativno ocenilo 31,6 odstotka sodelujočih, 15,4 odstotka pa se jih ni znalo opredeliti.

Spremenjena lestvica

Z novim sklicem vlade in državnega zbora je lestvica priljubljenosti politikov precej spremenila podobo. Na vrhu lestvice priljubljenosti je predsednik vlade Robert Golob, drugi je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, tretji pa predsednik republike Borut Pahor. Na četrtem mestu je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, sledita pa notranja ministrica Tatjana Bobnar in evropska poslanka NSi Ljudmila Novak. Zunanja ministrica Tanja Fajon je tik pod polovico lestvice pred prvakom krščanskih demokratov Matejem Toninom. Na koncu lestvice so minister za delo Luka Mesec, vodja poslancev SDS Jelka Godec in njen strankarski šef Janez Janša.

Telefonsko in spletno anketo je izvedla Mediana med 20. in 23. junijem, sodelovalo pa je 719 polnoletnih prebivalcev Slovenije.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas