IZBRUH OŠPIC

Alarmantno! Moški, ki se je okužil, je bil v stiku z več sto ljudmi

V Sloveniji že dolgo ni bilo tako velikega števila okužb z ošpicami.
Fotografija: V Sloveniji smo zabeležili letos že 37. primer ošpic. Še včeraj smo jih 30. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
V Sloveniji smo zabeležili letos že 37. primer ošpic. Še včeraj smo jih 30. FOTO: Jure Eržen, Delo

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) že dnevno osvežujejo novice o novih potrjenih primerih ošpic. Še včeraj so poročali o 30 primerih, danes pa se je ta številka povzpela na 37 potrjenih primerov pri Slovencih in dva pri tujcih.
 
Preberite tudi: Potrjen primer nevarne nalezljive bolezni v osnovni šoli
Med prijavljenimi primeri je šest otrok, štirje so mlajši od pet let in dva med petim in 15 letom starosti, štirje bolniki so iz starostne skupine 15–24 let, ostali so odrasli stari med 25 in 54 leti. Delno je šlo za vnesene primere ter nekaj sekundarnih (10) in terciarnih primerov (10). Med zbolelimi jih je bilo sedem cepljenih z dvema odmerkoma, dva z enim odmerkom, osem je bilo necepljenih, za ostale zbolele pa ni podatkov o cepljenju. Od zbolelih otrok nobeden ni bil cepljen proti ošpicam. Običajno je pri osebah, ki kljub cepljenju zbolijo, potek bolezni lažji in verjetnost za zaplete manjša.


Primeri ošpic v novembru in decembru 2019 v Sloveniji


V novembru in decembru so zabeležili 19 zbolelih z ošpicami. V treh primerih je šlo za otroke, vsi drugi so bili odrasli. Prvi primer je bil vnesen iz tujine, od njega se je bolezen prenesla še na šest oseb (sekundarni primeri), od enega sekundarnega primera pa še na osem oseb (terciarni primeri).
 
Preberite tudi: Zaradi ošpic že dvakrat morali zapreti ZD Škofja Loka
V drugem izbruhu, ki ga je obravnaval NIJZ, so zbolele tri osebe. Poleg dveh izbruhov je bil zabeležen še en posamičen primer ošpic, za katerega ni znan vir okužbe.


Rekordno leto ošpic leta 2014: na razstavi psov zbolelo 44 oseb


Kot so nam pojasnili pri NIJZ, v Sloveniji že dolgo nismo imeli tako velikega števila okužb z ošpicami. Zadnji izbruh so zabeležili v letu 2014, ko so se razširile zaradi mednarodne razstave psov. Takrat je zbolelo okrog 50 oseb, 44 v povezavi z razstavo.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije