NEVARNOST OKUŽBE Z OŠPICAMI

Potrjen primer nevarne nalezljive bolezni v osnovni šoli

Šola je bila obveščena o preventivnih ukrepih in da obstaja nevarnost okužbe necepljenih otrok.
Fotografija: V Sloveniji je cepljenje proti ošpicam obvezno. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
V Sloveniji je cepljenje proti ošpicam obvezno. FOTO: Getty Images, Istockphoto

V eni od osnovnih šol je bil potrjen primer obolelega otroka z ošpicami, so potrdili pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Šola je bila obveščena o preventivnih ukrepih in da obstaja nevarnost okužbe necepljenih otrok. Vsi, ki so bili z otrokom v stiku in jih je epidemiološka služba NIJZ lahko identificirala, so bili o tem obveščeni.

Osebe, pri katerih se pojavijo bolezenski znaki, podobni ošpicam, morajo ostati doma in se po telefonu posvetovati s svojim zdravnikom o nadaljnjih ukrepih, so še sporočili iz NIJZ.

Trije primeri zavrženi

Sicer pa so analize ovrgle vse tri sume ošpic, ki so jih v ponedeljek obravnavali v Zdravstvenem domu Škofja Loka, je pojasnil direktor doma Aleksander Stepanović. V torek in danes niso imeli novih primerov suma na ošpice.


Stepanović je pojasnil, da se bolniki k njim zatekajo v valovih. Ko se nekdo okuži, nekaj časa poteka inkubacijska doba in po izbruhu bolezni pridejo k zdravniku, ponavadi je potem v nekaj dneh več bolnikov. Glede sedanjega zatišja pa ne ve, ali je to posledica tega, da so ošpice zamejili in so izzvenele, ali so le med valoma.

Cepili okoli sto ljudi

Na Škofjeloškem so sicer za ošpicami zboleli nekateri v podjetju Knauf Insulation, kjer naj bi tudi cepili številne zaposlene. Cepljenje naj bi neuradno izvedli predstavniki medicine dela. Cepili naj bi okoli 100 ljudi.


V podjetju so pojasnili le, da vse od pojava prvega primera ošpic po usmeritvah NIJZ komunicirajo z zaposlenimi in jih obveščajo o stanju, ravnanju in preventivnih ukrepih. »Priporočene preventivne ukrepe dosledno izvajamo,« so zagotovili. Kakšni so ti preventivni ukrepi, niso odgovorili.

Potrdili 27 primerov ošpic

Po podatkih NIJZ so v Sloveniji letos doslej potrdili 27 primerov ošpic pri slovenskih prebivalcih in dva pri tujcih. V izbruhu ošpic v novembru in decembru je do zdaj zbolelo sedem odraslih oseb. Prvi primer je bil vnesen iz tujine, od njega se je bolezen prenesla še na šest oseb, ena od teh je bila cepljena, za ostale ni podatka o cepljenju.


Poleg omenjenega izbruha je NIJZ konec novembra in v začetku decembra zabeležil še po en primer laboratorijsko potrjenih ošpic, ki pa predvidoma nista epidemiološko povezana s primeri iz obravnavanega izbruha niti med seboj. Torej je bilo v novembru in decembru skupno devet zbolelih z ošpicami, v enem primeru je šlo za otroka, vsi drugi so bili odrasli.

Med vsemi letošnjimi primeri ošpic so zboleli štirje otroci, dva mlajša od petih let in dva med petim in 15 letom. Večinoma je šlo za vnesene primere. Med zbolelimi so bili štirje cepljeni z dvema odmerkoma, eden z enim odmerkom, šest je bilo necepljenih, za ostale zbolele pa ni podatkov o cepljenju. Od zbolelih otrok nobeden ni bil cepljen proti ošpicam.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije