HRVAŠKA AFERA

Alarm! Šarec zaradi Hrvaške sklical svet za nacionalno varnost

MNZ bo na pogovor poklical hrvaškega veleposlanika.
Fotografija: Podpis dogovora o arbitražnem sporazumu je Hrvaški odprl vrata v EU. Reuters
Odpri galerijo
Podpis dogovora o arbitražnem sporazumu je Hrvaški odprl vrata v EU. Reuters

LJUBLJANA – Predsednik vlade Marjan Šarec je zaskrbljen zaradi razkritja poskusov vplivanja hrvaških predstavnikov na poročanje slovenske medijske hiše o delovanju hrvaške obveščevalne službe, so sporočili iz premierjevega urada.

»Gre za resne navedbe, ki zahtevajo ustrezna pojasnila, zato bo ministrstvo za zunanje zadeve na pogovor poklicalo hrvaškega veleposlanika v Ljubljani ter na posvet slovensko veleposlanico v Zagrebu. Predsednik vlade bo za danes popoldne sklical svet za nacionalno varnost,« so napovedali.
 
Preberite še:

Janša o Šarcu: Do nedavnega je verjel, da je svet za nacionalno varnost frutabela



»Vsakršni pritiski na medije so nedopustni in v nasprotju s temeljnimi načeli demokracije. Če so taki pritiski dirigirani celo od tuje vlade, pa to kaže na velik demokratični deficit in odmik od temeljnih evropskih vrednot, tudi od vladavine prava. Gre za obsojanja vredno ravnanje brez primere,« so še zapisali v kabinetu.
Marjan Šarec. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Marjan Šarec. FOTO: Voranc Vogel, Delo

Pop TV je včeraj razkril, da je hrvaški lobist klical v uredništvo in poskušal doseči, da ne bi objavili prispevka o tem, da je slovenskemu arbitru v arbitražnem postopku Jerneju Sekolcu in slovenski agentki na MNZ Simoni Drenik prisluškoval hrvaški obveščevalec Davor Franić. Še toliko bolj nenavadno je, da je klic prišel dan pred predvideno objavo, čeprav naj bi o tem vedel zelo ozek krog ljudi. »Namero, da zgodbo objavimo, je vedel izjemno majhen krog ljudi, zgolj dva novinarja na Pop TV, in Hrvaška je to lahko izvedela le s prikritimi obveščevalnimi metodami,« je prepričan novinar komercialne televizije Jure Tepina.

V uredništvo naj bi klical Ivan Tolj, povezan tudi s hrvaškim Večernjim listom, prav tistim, ki je 22. julija 2015 objavil pogovor, v katerem je Sekolec Drenikovo obveščal o pogovorih s preostalimi arbitri in posredno nakazal, da bo Slovenija dobila stik z odprtim morjem, kar si je želela. To je pripeljalo do tega, da je Hrvaška odstopila od arbitraže. Arbitražno sodišče je kljub temu objavilo svojo razsodbo, ki jo Slovenija spoštuje, Hrvaška pa zavrača.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije