OBNOVA CESTE

V Lučah so začeli graditi zaščitni zid: upajo, da bo čez dva tedna vse drugače

Ljudje se bojijo novih padavin. Kaj bo s hišami, če bo spet deževalo?
Fotografija: Posledice poplav v občini Luče 9. avgusta 2023 FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Posledice poplav v občini Luče 9. avgusta 2023 FOTO: Blaž Samec

V Občini Luče so danes začeli graditi zaščitni zid na delu glavne ceste proti Ljubnemu ob Savinji, ki je zaradi posledic nedavne ujme zaprta. Župan Klavdij Strmčnik upa, da bodo čez okoli dva tedna lahko ponovno vzpostavili to pomembno prometno povezavo v Zgornji Savinjski dolini.

Z gradnjo zaščitnega zidu bodo uredili enega od treh močno poškodovanih odsekov na glavni cesti, ki vodi z Ljubnega ob Savinji proti Lučam in potem naprej v Solčavo. Obnova preostalih dveh odsekov je manj zahtevna, zato bo verjetno izvedena še pred dokončanjem omenjenega zidu. »To bo podporni zid za cesto, obenem pa protipoplavna zaščita za objekte, ki so bili poplavljeni na območju Strug,« je danes za STA povedal župan Strmčnik.

Po njegovih ocenah bo gradnja trajala najmanj deset dni. »Upam, da bo v 10 do 14 dneh cesta spet prevozna in se bo lahko življenje pri nas spet začelo normalno odvijati,« je dejal.

Statik si je ogledal stanje

S prebivalci Strug, ki jim je ujma uničila ali poškodovala hiše, so imeli v sredo zvečer sestanek, na katerem so spregovorili o možnih rešitvah. Statik, ki je pregledal objekte na tem območju, jim je predstavil prve ugotovitve. »Za tri objekte je ocenil, da so statično neprimerni za bivanje in bi jih bilo treba odstraniti, za preostale pa je napisal, da so z določenimi dodatnimi posegi še lahko uporabni,« je pojasnil župan.

»Seveda je ob tem ključno vprašanje, ki se je tudi na sestanku odprlo, kako bo s protipoplavno zaščito. Kajti ljudi je strah; hiše so trenutno na suhem, a kaj bo, ko bo spet dež,« je dejal.

Odgovor na to vprašanje morajo po njegovih besedah dati pristojne državne službe, med drugimi direkcija za vode in direkcija za infrastrukturo, in šele potem se bodo stanovalci lahko odločili, kje bodo živeli. »Teh zadev ni mogoče reševati čez noč, ampak jih je treba temeljito premisliti in načrtovati,« pravi župan.

»Tudi za ta zaščitni zid, ki smo ga danes začeli graditi, je po mojem dobro, da so pogovori trajali malo dlje, kot smo sprva pričakovali, saj smo se lahko vsi uskladili, tako občina kot vodarji in cestarji. Zdaj je zadeva bolje načrtovana in s tem se vzpostavlja trajna rešitev, ki ne bo omogočila le ponovne vzpostavitve prometne povezave, ampak tudi prispevala k poplavni varnosti,« je še povedal župan.

V Strugah, ki zajema tri naselja ob Savinji, je bilo pred ujmo 14 hiš z okoli 40 prebivalci. Trenutno na tem območju bivata le dve osebi, preostali so začasno razseljeni.

Obnavljamo Slovenijo

S projektom Obnavljamo Slovenijo ponujamo roko vsem žrtvam katastrofalnih poplav v Sloveniji. Tudi vi jim lahko pomagate z nakazilom v Sklad Ivana Krambergerja.

SMS-donacija: KRAMBERGER ali KRAMBERGER5 na 1919 in prispevali boste 1 evro oziroma 5 evrov.

Donacija na TRR: SI56 0292 2001 9831 742, s pripisom OBNAVLJAMO SLOVENIJO, sklic SI00 7265 ali s skeniranjem QR kode iz vaše mobilne banke.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije