KMETIJSKE NOVICE

Premalo zelenjave, preveč mesa: za več zdrave hrane na naših krožnikih

Čeprav vse več beremo in poslušamo o zdravem načinu prehranjevanja, je v naših prehranjevalnih navadah še precej vrzeli. To ugotavljajo tudi na Inštitutu za nutricionistiko, saj njihove raziskave kažejo, da Slovenci še vedno zaužijemo premalo zelenjave in preveč mesa.
Fotografija: Zdrava prehrana igra ključno vlogo pri ohranjanju zdravja in preprečevanju različnih bolezni. FOTO: Nensuria Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Zdrava prehrana igra ključno vlogo pri ohranjanju zdravja in preprečevanju različnih bolezni. FOTO: Nensuria Getty Images/istockphoto

Zdrava prehrana igra ključno vlogo pri ohranjanju zdravja in preprečevanju različnih bolezni, nam zagotavlja potrebna hranila in energijo za dobro telesno in duševno zmogljivost ter pripomore k boljšemu počutju. Z njo lahko bolje uravnavamo svojo telesno težo. Smernice zdravega prehranjevanja postajajo vse bolj sprejeta družbena norma, z lažjim dostopom do informacij in razvojem tehnologije smo vse bolj ozaveščeni o učinkih zdravega prehranjevanja, navsezadnje pa tudi o njegovih vplivih na okolje.

Manj soli v živilih

Vendar je nacionalna prehranska raziskava Sl.Menu, ki so jo na Inštitutu za nutricionistiko izvedli pred epidemijo koronavirusa, pokazala, da je v načinu prehranjevanja Slovencev vseeno veliko pomanjkljivosti. »Ugotavljamo, da večina prebivalcev zaužije premalo zelenjave, zato imamo nizek vnos vlaknin. Po drugi strani je količina zaužitega mesa precej nad priporočili – zelo velika je tudi, če jo primerjamo z drugimi državami v Evropi,« povzema Igor Pravst, vodja raziskovalne skupine Prehrana in javno zdravje na omenjenem inštitutu.

Ob tem sogovornik dodaja, da pa se vseeno kaže nekaj napredka. Tako se je v zadnjem letu malo zmanjšala količina natrija oz. soli v procesiranih živilih, s čimer se je zmanjšal tudi prehranski vnos soli in s tem povezano tveganje za razvoj srčno-žilnih zapletov. »Vsekakor pa je prostora za izboljšave še veliko – ne le pri soli, temveč tudi pri sladkorju, maščobah in podobno.«

Hranilna vrednost polnozrnate in bele moke (100 g) FOTO: Delo/prehrana.si
Hranilna vrednost polnozrnate in bele moke (100 g) FOTO: Delo/prehrana.si

Kako prepoznati kakovostno hrano?

Ključnega pomena pri odločitvi za zdravo prehranjevanje je izbira lokalne in domače hrane, pa tudi usmerjanje pozornosti potrošnikov h kakovosti živil, ki jih zaužijejo. Kot ugotavljajo, je namreč eden od mnogih razlogov, zakaj se prebivalci nezdravo prehranjujejo, tudi ta, da se v obilici ponudbe ne znajdejo in ne prepoznajo izdelkov, s katerimi bi si lahko pripravili zdrav obrok.

Na Inštitutu za nutricionistiko že leta spremljajo ponudbo živil in podatke o njih hranijo v široki podatkovni bazi. Vsak potrošnik lahko do njih dostopa prek brezplačne mobilne aplikacije VešKajJeš. Ta uporabniku omogoča, da fotografira črtno kodo živila s telefonom, nakar se iz velike podatkovne baze prenesejo podatki o sestavi, ki se prikažejo v barvah prehranskega semaforja. Tako lahko potrošniki preprosto primerjajo različna živila in hitro ugotovijo, ali vsebujejo veliko sladkorja, maščobe ali soli.

Inovativna živila

Na prehranjevalne navade močno vpliv tudi živilska industrija. Hkrati pa so spreminjajoče se prehranjevalne navade potrošnikov pripeljale do povečanega povpraševanja po zdravih živilih, vključno z ekološkimi, vegetarijanskimi in veganskimi izdelki. Ti trendi so spodbudili podjetja v živilski industriji k inovacijam in razvoju novih izdelkov, ki izpolnjujejo zahteve bolj zdravega življenjskega sloga. To vključuje izdelke z manj sladkorja, soli, transmaščobnih kislin, umetnih dodatkov in alergenov ter bolj naravne in organske sestavine.

Večina prebivalcev zaužije premalo zelenjave. FOTO: Bit245 Getty Images
Večina prebivalcev zaužije premalo zelenjave. FOTO: Bit245 Getty Images

»Mnoga odgovorna podjetja sledijo prehranskim smernicam in ponujajo vedno več izdelkov z izboljšano hranilno sestavo. To kaže tudi naš projekt izbora inovativnih živil, ki jih ob podpori ministrstva za zdravje predstavljamo vsak začetek leta. Zdaj je objavljen razpis za najbolj inovativna živila leta 2023, na katerega se lahko proizvajalci prijavijo do konca oktobra,« še sporočajo z inštituta.

Ob tem pa ne gre pozabiti, da na ponudbo vpliva tudi potrošnik. Žal v današnjih časih v trgovini marsikdo raje izbere cenejši izdelek, kar pa pogosto pomeni slabšo kakovost. A bolj ko bomo posegali po kakovostnejših in zdravih živilih, večja bo njihova ponudba.

 

*Besedilo je bilo objavljeno v tiskani izdaji oglasne priloge Kmetijske novice.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije