LAŽNI DOKUMENTI

Ubijajo se s slovenskimi pasoši

Objavljeno 08. avgust 2020 14.39 | Posodobljeno 08. avgust 2020 14.39 | Piše: Boštjan Celec

Grki raziskovali umor dveh naših državljanov. Črnogorska kriminalca sta imela lažna dokumenta.

Grški policisti so pred dnevi prijeli tri osumljence za umor dveh »Slovencev«. Pri sebi so imeli ponarejene hrvaške in češke pasoše.
Z grškega otoka Krf so pred dnevi poročali o grozljivem zločinu. Pred vilo je domačin naletel na trupli. Moška sta bila ustreljena kar 29-krat, napadalci so ju tudi polili z bencinom, a ju niso sežgali. Grški preiskovalci zločinov so našli potna lista obeh žrtev in na pomoč poklicali slovenske kolege. Dokumenta sta bila namreč naša, izdala naj bi ju Upravna enota Ljubljana, podatki pa so razkrivali, da gre za slovenska državljana, 43-letnega Marka Pospiška in tri leta mlajšega Roberta Bitenca iz Ljubljane.
Krvava vojna črnogorskih klanov poteka zaradi tihotapljenja mamil, cigaret in goriva.

Oba iskali s tiralico

Po poročanju tamkajšnjih občil pa so iz Ljubljane dobili odgovor, da gre za ponarejene dokumente, zato se je v akcijo vključil tudi Interpol in kmalu se je izkazala resnična identiteta Marka in Roberta. Na Krfu sta bila 23. julija likvidirana člana razvpitega črnogorskega škaljarskega klana, Alan Kožar in Damir Hadžić, oba sta bila Črnogorca iz Bara. Postala sta naslednja v vrsti umorjenih kriminalcev v krvavi vojni najmočnejših mafijskih klanov v Črni gori, kavaškega in škaljarskega. Hadžić naj bi bil v škaljarskem klanu zadolžen za organizacijo umorov in so ga prek Interpola iskali zaradi predlanskega umora enega od vodilnih mož kavaškega klana. Za Kožarjem pa je bila razpisana mednarodna tiralica zaradi suma sodelovanja pri umoru še enega člana kavaškega klana.

image
Tudi v Atenah umorjeni Dedović je imel slovenske dokumente.

Da člani sprtih klanov očitno zelo radi uporabljajo ponarejene slovenske potne listine, pa priča tudi zgodba o dvojni likvidaciji, ki je januarja odmevala v Atenah, ko sta bila člana napadalcev ravno tako pripadnika škaljarskega klana. Igor Dedović in Stevan Stamatović sta s člani svoje družine večerjala v eni od restavracij, za mizo je bilo deset ljudi, poleg njunih žena tudi trije otroci, stari od šest do 10 let. Napad naj bi trajal vsega pol minute, do restavracije so popolnoma mirno, kot da bi šlo za goste, prišli štirje moški, ki so imeli na glavi kapuco, obraz pa zakrit z robcem. Dva sta pri vhodu prevzela stražarsko vlogo, dva pa vstopila, takoj izvlekla pištoli ter v glavo in prsni koš obeh tarč izstrelila okrog 20 krogel. Pomenljivo je, da je grška policija tudi v tem primeru sprva preiskovala, da sta bila umorjena Črnogorec Stamatović in Slovenec Dedović, saj je imel ta pri sebi slovenski potni list, s katerim je dokazoval naše državljanstvo.

Krvava vojna dveh črnogorskih klanov zaradi tihotapljenja mamil, cigaret in goriva pa se torej nadaljuje in kdo ve, kdaj bodo policisti iz katere od držav znova poročali, da preiskujejo umor slovenskega državljana, ki pa, kot se bo izkazalo pozneje, to sploh ni bil. 
Deli s prijatelji