NENADZOROVAN IZBRUH

Smrtonosna bolezen ubije 52 % okuženih ljudi, sedaj se je razširila na krave

Umrlo več deset milijonov piščancev, zdaj je okužba prešla na sesalce.
Fotografija: Raziskovalca med zbiranjem vzorcem divjih živali, kjer se je pojavila bolezen. FOTO: Instituto Antartico Chileno Via Reuters
Odpri galerijo
Raziskovalca med zbiranjem vzorcem divjih živali, kjer se je pojavila bolezen. FOTO: Instituto Antartico Chileno Via Reuters

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes izrazila zaskrbljenost zaradi vse večjega širjenja ptičje gripe na vedno več živalskih vrst, tudi domače živali, kot so krave in koze, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Bolezen bi se lahko začela širiti tudi med ljudmi, pri katerih je stopnja smrtnosti »izredno visoka«.

image_alt
Na grškem otoku, priljubljenem med Slovenci, razsaja epidemija: dva mrtva, tudi otrok

»Mislim, da je to zelo skrb vzbujajoče. Največjo skrb seveda vzbuja dejstvo, da se virus, ki je okužil race in piščance, nato pa vse pogosteje tudi sesalce, zdaj razvija in bi lahko okužil ljudi, nato pa razvil še sposobnost prehajanja s človeka na človeka,« je dejal predstavnik WHO Jeremy Farrar.

Zbolevajo tudi krave. FOTO: Jim Vondruska/Reuters
Zbolevajo tudi krave. FOTO: Jim Vondruska/Reuters

Trenutni izbruh ptičje gripe se je začel leta 2020 in je doslej povzročil smrt več deset milijonov piščancev, okužile so se tudi divje ptice ter kopenski in morski sesalci. Prejšnji mesec so se seznamu pridružile še krave in koze, kar je strokovnjake presenetilo, saj naj te živali ne bi bile dovzetne za to vrsto gripe.

Umrla več kot polovica okuženih ljudi

Do zdaj ni dokazov, da bi se virus ptičje gripe (H5N1) lahko širil s človeka na človeka, toda pri več sto primerih, ko so se ljudje okužili v stiku z živalmi, je bila zabeležena stopnja smrtnosti izjemno visoka, je še posvaril Farrar.

»Ko virus pride v populacijo sesalcev, se hitro približa ljudem. To je resnično skrb vzbujajoče,« je dejal predstavnik WHO in opisal primer okužbe v Teksasu v ZDA, kjer se je kmet okužil s ptičjo gripo po stiku z govedom.

image_alt
Na stranišču ga je ugriznila podgana, zdaj je v bolnici zaradi smrtonosne okužbe

WHO je pozvala h krepitvi nadzora in posvarila pred morebitnim širjenjem bolezni. Farrar je dodal, da že potekajo prizadevanja za razvoj cepiv in zdravil za virus H5N1, in poudaril, da je treba zagotoviti, da bodo regionalni in nacionalni zdravstveni organi po vsem svetu sposobni pravočasno diagnosticirati bolezen.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije