SYDNEY

Po 40 letih obsojen za umor žene, ki jo je ubil, da bi lahko nadaljeval razmerje

Nekdanji avstralski igralec ragbija Chris Dawson naj bi imel razmerje z dijakinjo. Lynettinega trupla niso našli.
Fotografija: Chris Dawson je umoril ženo, da bi lahko nadaljeval razmerje. FOTO: Dan Himbrechts/epa-efe, Shutterstock
Odpri galerijo
Chris Dawson je umoril ženo, da bi lahko nadaljeval razmerje. FOTO: Dan Himbrechts/epa-efe, Shutterstock

Nekdanji učitelj v Sydneyju in zvezda ragbijske lige Chris Dawson je obsojen na 24 let zapora zaradi umora svoje žene. Obsodba je prišla po desetletjih ugibanj, kaj se je zgodilo Lynette Dawson, ki je izginila januarja 1982.

Sodnik Ian Harrison je 74-letniku, ki je slabega zdravja, dejal, da bo »verjetno umrl v zaporu«. Šele avgusta 2040, ko bo star 92 let, bo namreč prvič upravičen do pogojnega izpusta po 18 letih zapora.

Lynette Dawson je izginila iz zakonskega doma v Sydneyju, stara 33 let. Kljub obsežnim policijskim preiskavam njenega trupla niso nikoli našli. Umor naj bi se zgodil zaradi nezvestobe, Dawson je imel namreč razmerje z dijakinjo, sicer tudi varuško njegovega otroka.

Velike zasluge za obnovo preiskave ima novinar Hedley Thomas. FOTO: Wikipedia
Velike zasluge za obnovo preiskave ima novinar Hedley Thomas. FOTO: Wikipedia

V veliko pomoč pri obsodbi je bil novinar Hedley Thomas, ki se je v svojem podkastu The Teacher's Pet aktivno ukvarjal z izginotjem ter podal dokaze za odprtje ponovne preiskave. V štirih letih so bile sprožene tri ločene policijske preiskave, toda šele leta 2018 je bil Dawson aretiran, tokrat pa še obsojen zaradi umora svoje žene. »Res nismo verjeli, da bo ta dan kdaj prišel. Zdaj moramo poiskati Lyn in jo pokopati,« je povedal žrtvin brat Greg Simms, ki pa ne pričakuje, da bo Dawson kdaj razkril, kje je truplo.

Med sojenjem je Dawson zanikal, da bi imel kar koli opraviti z ženinim izginotjem, in trdil, da je zapustila njega in njuna dva otroka, verjetno zato, da bi se pridružila verski skupini. A sodnik je pojasnil, da so dokazi proti njemu zelo prepričljivi. Dawson naj bi bil obseden s svojo najstniško ljubimko in naj bi za njo storil vse. Postajal je vse bolj obupan, ker ga je hotela najstnica zapustiti, če se ne bo ločil.

Dawson se je sicer pritožil, da zaradi podkasta ne more imeti poštenega sojenja.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas