ŠKANDAL

Nekdanega predsednika priprli in odpeljali na zaslišanje

Gadafi naj bi Sarkozyju poslal tri kovčke, polne denarja.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Tadej Regent

PARIZ – Francoska policija je pridržala nekdanjega predsednika države Nicolasa Sarkozyja zaradi očitkov, da je svojo kampanjo za predsedniške volitve leta 2007 financiral z denarjem iz Libije. Preiskovalci Sarkozyja v zvezi s tem zaslišujejo v kraju Nanterre blizu Pariza, ni pa še znano, kako dolgo naj bi trajalo zaslišanje, poročajo francoski mediji.

Očitki o financiranju kampanje z denarjem nekdanjega libijskega diktatorja Moamerja Gadafija so stari že več let, a tokratno zaslišanje je prvo v zvezi s tem. Državno tožilstvo v Parizu je preiskovalni postopek uvedlo aprila 2013. V kampanji pred lanskimi predsedniškimi volitvami je Sarkozy te navedbe odločno zavrnil.

Francosko-libanonski poslovnež Ziad Takieddine je v intervjuju za francoski novičarski portal Mediapart novembra lani razkril, da je konec leta 2006 ali v začetku leta 2007 na francosko notranje ministrstvo prinesel tri kovčke, ki jih je pripravil libijski režim in v katerih je bilo skupno pet milijonov evrov. Sarkozy je bil tedaj notranji minister.
Moamer Gadafi in Nicolas Sarkozy. FOTO: Reuters
Moamer Gadafi in Nicolas Sarkozy. FOTO: Reuters

Sarkozyja so pridržali nekaj tednov po aretaciji njegovega nekdanjega družabnika Alexandra Djouhrija v Londonu. Djouhrija so po plačilu varščine izpustili na prostost, februarja pa so ga pridržali na podlagi drugega francoskega pripornega naloga, ker se ni odzval večkratnemu vabilu na zaslišanje. Po napovedih ga bodo zaslišali 28. marca.

Po navedbah virov blizu preiskavi so v okviru preiskave financiranja Sarkozyjeve predsedniške kampanje danes zaslišali tudi Brica Hortefeuxa, ministra iz časa, ko je bil Sarkozy predsednik.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas