BOLEZEN MOČNEJŠA

Umrl znani novinar, ki je pričal proti Miloševiću

Pred leti je preživel bombni napad.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Shutterstock

ZAGREB, BEOGRAD – V sredo zvečer je v Beogradu po dolgi bolezni umrl eden najbolj znanih srbskih novinarjev Dejan Anastasijević, je na twitterju sporočilo srbsko uredništvo britanskega BBC. Anastasijević je bil dolgoletni novinar, med drugim pa je na sodišču v Haagu pričal na sojenju nekdanjemu srbskemu predsedniku Slobodanu Miloševiću. Anastasijević je za svoje novinarsko delo prejel več srbskih in mednarodnih novinarskih nagrad.

Anastasijević je bil rojen leta 1962 v Beogradu. Vrsto let je delal v beograjskem tedniku Vreme, ki je na svoji spletni strani objavil, da je šlo za »vrhunskega profesionalca svetovne ravni«. Sodeloval je tudi z ameriškim časopisom Time ter je bil dopisnik beograjske tiskovne agencije Tanjug iz Bruslja. Pred smrtjo je bil urednik v srbskem uredništvu BBC.

Zapustil Srbijo

Zaradi poročanja iz vojn na Hrvaškem in v BiH je bil deležen kritik srbskih oblasti, še bolj pa zaradi prispevkov o vojni na Kosovu, ko so ga obtožili »širjenja dezinformacij in pomoči teroristom«. Med drugim ga je zaradi poročanja opozoril tudi takratni srbski minister za informiranje in današnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Zaradi pritiskov je novinar z družino leta 1999 zapustil Srbijo.

V Beograd se je vrnil leta 2002, ko je spremljal izročitev Miloševića haaškemu Mednarodnemu sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, je spomnil tednik Danas na svoji spletni strani. Anastasijević je bil prvi srbski novinar, ki je na haaškem sodišču pričal proti Miloševiću.

Aprila 2007 je preživel bombni napad, ko je eksplodirala eksplozivna naprava ob oknu njegovega stanovanja. Sumil je, da sta napad z namenom njegove usmrtitve organizirala takratna haaška obtoženca, predsednik Srbske radikalne stranke Vojislav Šešelj in nekdanji šef srbske obveščevalne službe Jovica Stanišić.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije